Mátyás

Új kulturális központ épül Pécsett

2007.04.13. 00:00

Programkereső

Hiánypótló intézmény születhet az április 11-én kihirdetett első díjas építészeti pályamű megvalósításával. Az "Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010" első kulcsprojektjének terve készen áll. A "Pécsi konferencia- és koncertközpont nyílt építészeti tervpályázat" nyertes pályaművét Keller Ferenc és társai készítették el.
381c6651-1c55-4e93-9fa1-10bb4148c299

A környezetbe való illeszkedés, az épület emblematikus építészeti megjelenítése, funkcionalitás és gazdaságosság: a négy szempont, amely alapján a bíráló bizottság értékelte a majd’ 50 beérkezett pályázatot. "A pályaművek mind rendkívül magas színvonalat képviselnek", mondta Wágner Péter, a bíráló bizottság társelnöke. A zsűri a beérkezett tervek közül hatot (Tarnócky Tamás Attila, Mányi Dániel, Zoboki Gábor, Kistelegdi István és ifj. Kistelegdi István, Mórócz Tamás, Vasáros Zsolt pályaműve) megvételre ajánlott Pécs Megyei Jogú Önkormányzatának.

Kamarás Bálint magas színvonalú alaprajzainak és térszervezési javaslatainak köszönhetően III. díjban részesült. A II. díjat Müller Mária és Kovács Andor nyerte el pályaművük egységével és magas színvonalú városépítészeti értékeivel. A 15-ös számú egyedülállóan egységes és magas építészeti színvonalat képviselő terv egyöntetű tetszést aratott a bíráló bizottság körében, így az I. díjban részesítette Keller Ferenc és társai munkáját.

Pécs és a régió jelenleg nem rendelkezik korszerű hangversenyteremmel. Ahhoz, hogy 2010-ben európai színvonalon lehessen itt hangversenyt rendezni, szükséges, hogy egy új, minden szakmai követelménynek megfelelő, nagyszámú nézőt befogadni képes hangversenyterem épüljön meg, mely egyúttal a régió egyik kiemelkedő kulturális intézményévé válhatna. A most kihirdetett nyertes pályamű minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy a megvalósuló épület elhelyezze Pécset – de legalábbis megalapozza helyét – Európa zenei térképén.

Az "Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010" program öt kulcsprojektje (a Zsolnay Kulturális Negyed, a Nagy Kiállítótér, a Regionális Könyvtár és Információközpont, a Zenei és Konferenciaközpont illetve a Közterek és parkok újjáélesztése) közül ez az első tervpályázat, melyben eredményt hirdettek.