Géza

Ligeti zenéje teltházakat vonz Nagy-Britanniában

2007.04.16. 00:00

Programkereső

Teltházas közönség előtt játszotta Ligeti György szerzeményeit George Benjamin vezényletével a London Sinfonietta a brit fővárosban. A tavaly nyáron elhunyt zeneszerzőnk emlékére rendezett második koncertre, mely május 19-én lesz, ugyancsak a londoni Queen Elizabeth Hallban, már alig lehet jegyet kapni.
2ac2a2ca-bf19-4402-b8ce-82f3d2210cb2

A hangverseny után Ligetit magasztaló cikkektől volt hangos a brit sajtó, a kritikák zeneszerző óriásként beszéltek a komponistáról. Geoff Brown a The Times-ban így írt a koncertről: "Stanley Kubrick 2001: Űr Odüsszeiájában is felhangzik Ligeti zenéje. Ám az elképzelt tér most átváltozott élő előadássá – a London Sinfonietta jóvoltából – mely túlszárnyalt minden speciális effektet." Ám nem csupán a szakmát és a kritikusokat varázsolták el Ligeti földöntúli dallamai, hanem a Queen Elizabeth Hall közönségét is, mely a koncert után még percekig állva tapsolt.

Ligeti élete és munkássága előtt tisztelgő koncertsorozat második rendezvényén a London Sinfoniettát Martyn Brabbins vezényli május 19-én. Repertoárjukban Ligeti szerzeményei mellett Steve Reich Sextettje is megtalálható, mely Ligeti amerikai minimalizmushoz fűződő vonzódásának állít emléket.