Bernát, Felícia

A Bartók Vonósnégyes az idei Weiner Leó-díjas

2007.04.17. 00:00

Programkereső

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Kuratóriuma által alapított, s a zeneszerző nevét viselő díj tegnap, a művész születésének 122. évfordulóján ismét gazdára talált. Az idei kitüntetett a Bartók Vonósnégyes, a díjat Batta András rektor adta át.
57a3cf62-edcb-4ab8-ad89-4fd003098241

A díjat azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemét követik, s évtizedeken át lelkesen, lelkiismeretesen és eredményesen tanítanak, mi több, saját művészi karrierjük is kiemelkedő. Tavaly ilyennek találták Devich Sándor hegedűművész-tanárt és Konrád György brácsaművész-tanárt. Az idén a Bartók Vonósnégyes, név szerint Komlós Péter, Hargitai Géza, Németh Géza és Mező László kapta a díjat. A Budapesten született Weiner Leó maga is a Zeneakadémián tanult, 1901-től 1906-ig Koessler János tanítványa volt, majd tanítani kezdett, előbb a Fodor Zeneiskolában, majd 1908-tól haláláig a Zeneakadémián.

Nagyon sokat tett az intézetért és az ott tanulókért. Úgy ment nyugdíjba 1957-ben, hogy még ezután is tanított a Főiskolán. A kamarazenei tanszéken félévszázadon át képezte a hangszeres művészeket. A világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak. Kiváló pedagógus egyéniség volt, számos írásmű maradt utána, természetesen a szerzeményei mellett. Kompozícióinak köszönhette az 1907-es Ferenc József-díjat, az 1922-es Coolidge-díjat, s egész munkásságnak a két Kossuth-díjat, amelyet előbb 1950-ben, majd 1960-ban is megkapott. A Weiner Leó-díj átadását mindig nagy érdeklődés kíséri, vajon kik kapják. Nem biztos, hogy sokan tudják, hogy 2002-ben például Bántainé Sípos Éva, Kircsi László és az egykori táncdalénekes, ragyogó énektanár Toldy Mária volt a díjazott, de például 2004-ben Varga György, a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója részesült a Weiner Leó-díjban, akkori még a Magyar Alkotók és Előadók Országos Szövetsége volt a díj gazdája...