Orbán

Contemporary Gregorian a Zeneakadémián

2007.04.17. 00:00

Programkereső

Találkozik a középkor, a reneszánsz, és a huszonegyedik század zenéje: az előbbi inspirálja az utóbbit. Ebből született a Contemporary Gregorian. A mű utoljára hangzik el május 3-án a Zeneakadémián, a Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voices4 Ensemble előadásában.

Dés László zeneszerző és szaxofonművész, Balázs Elemér jazzdob művész, és Mizsei Zoltán énekes, énekegyüttes-vezető létrehozott egy különleges zenei vállalkozást, Contemporary Gregorian címen. A 2005 decemberében megjelent CD-jük nagy siker aratott, Magyarországon már aranylemez. A szakma és a közönség egyaránt nagyra értékelte, olyannyira, hogy a lemezt az Egyesült Államokban is terjesztik. A két, időben és világában távoli műfaj – a gregoriánok, reneszánsz motetták és a jazz-zene – ilyen megközelítésére, "együttműködésére" még sehol a világon nem volt példa.

A nyolctagú együttes a nagysikerű koncertsorozat záró aktusaként 2007. május 3-án, a budapesti Zeneakadémia nagytermében mutatja be Magyarországon utoljára ezt a különleges, semmihez sem hasonlítható koncert-programot. A 2006. február 21-én, a Millenáris Teátrumban rögzített nagysikerű koncert anyaga most megjelent DVD-n, melyen igazi művészi különlegességet, zenei unikumot láthat-hallhat a közönség.

Dés László: "A jazz olyan műfaj, ami bármilyen zenét képes integrálni, és valami mást létrehozni belőle. A jazz-irodalom 80%-a Broadway-slágerek újra és újra feldolgozásából áll, ami azért jó, mert ismerős dallamokat mindig más és más megfogalmazásban hallunk, ami a művész saját zenei nyelve. Egyetlen jazz-standarden végig lehet követni a jazz alakulását, fejlődését. Itt ugyanez történik, más formában. Egy teljesen másik zenei világ inspirál minket, de nem feldolgozzuk ezeket a műveket, hanem reflektálunk rájuk, egymás után illesztve a mozaik darabjait. Nagyon fontos számunkra ez a május 3-i koncert. Nem akarjuk egyfolytában játszani, ez nem egy olyan anyag, amit repertoáron lehet tartani. Sok koncertet adtunk, fantasztikus helyeken: templomokban, zsinagógákban, koncerttermekben. Méltó lezárást szeretnénk ennek a projektnek."

Mizsei Zoltán: "Sokan kérdezik, miért nem feldolgozásokat írtunk? Mi nem szerettünk volna ezekhez hozzányúlni. Jómagam – mint az egyházzene művelője és tanítója – ezt igazolva látom, hogy a többszólamú zene úgy született, hogy nem nyúltak hozzá az istentisztelet darabjaihoz, hanem "szemérmesen" mellé illesztették a saját kompozíciójukat. Az improvizáció is teljesen autentikus. A gregorián énekek és a reneszánsz motetták mind improvizációs gyakorlatoknak a lekottázása."

b97d1c8b-a0c8-44ff-a91b-c659d12129d9

Balázs Elemér: "Nagy álmom valósult meg ezzel. Olyan hangzóanyagot készítettünk, ami értékeket képvisel. Számunkra is nagy kaland volt, és mindannyian nagy örömmel álltunk elébe. Külföldre, főleg Európába tervezünk még koncerteket, jó lenne, ha a világ ezt megtudná, mert nem nagyon volt még ilyen kísérlet sehol."

(2007. május 3. 19:30; Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) Contemporary Gregorian - a Dés László-Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble koncertje; km.: Dés László (szaxofon), Balázs József (zongora), Lakatos "Pecek" Krisztián (bőgő), Balázs Elemér (dob); Hegyi Barnabás (kontratenor), Gyulai Csaba (tenor), Mizsei Zoltán (bariton), Demjén András (basszus)