Ervin

Händel nyomdokain járva

2007.04.20. 00:00

Programkereső

2007. március 30-án vette kezdetét az I. Nemzetközi Händel Énekverseny melynek Eger városa adott otthont. A kezdeményezés célja az volt, hogy a hazai és külföldi fiatal énekesek összemérhessék tudásukat Händel szellemében. A megmérettetés három díjazottja: Bakos Kornélia, Bányai Júlia, Szerdahelyi Pál és Hegyi Barnabás.
b1e8ffa7-a489-4dc6-a8b0-aa9c74b1a776

A verseny célja tehát nem első sorban tehetségkutatatás, hangszépség verseny volt, hanem a barokk zene, s ezen belül is a händeli sokszínűség hiteles megszólaltatása. A zsűri is ennek a sokszínűségnek szelemében alakult meg. Helyet kapott benne Shultz Katalin, Pászthy Júlia, Dinyés Soma, Váradi Marianna. A zsűri elnöke az olaszországi Comoi Konzervatórium professzora, Stefano Molardi volt.

Az első fordulóban a legfőbb bírálati szempontok alapján (stílus ismeret, technika, darab választás, kifejezés) a zsűri 13 versenyzőt juttatott a középdöntőbe. A középdöntő szoros küzdelméből nyolcan vehettek részt a Megyeháza Barkóczy-termében tartandó döntőben április 1-én.

A döntőben díjazottak lettek:
I. díj Bakos Kornélia
II. díj Bányai Júlia
III. díj (megosztva) Szerdahelyi Pál, Hegyi Barnabás

Különdíjak:
- Koncertlehetőség a VI. Bükki Művészeti napok nyitóhangversenyén 2007. július 27-én a bélapátfalvi Apátságban: Bakos Kornélia, Bányai Júlia, Páll Levente
- Magyar Rádió különdíja koncertlehetőség a Márvány teremben: Páll Levente
- koncertlehetőség az egri Szimfonikus Zenekarral: Szerdahelyi Pál
- a Concerto hanglemezbolt 50ezer forintos ajándékutalványa: Csereklyei Andrea
- kiemelt megjelenési lehetőség a musicianswho-n: Hegyi Barnabás
- közönség díj (könyv és CD ajándékcsomag): Bányai Júlia