Gerzson

Tavasz Oroszországban - magyarok a fesztiválon

2007.04.20. 00:00

Programkereső

Négy nagysikerű koncertet adtak Oroszorszában az elmúlt napokban Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal zenészeink, Nagy Katalin fuvola-, és Báll Dávid zongoraművész.

A Tavasz Oroszországban című fesztivál keretein belül a Puskin Múzeum koncerttermében és a Loszev-ház dísztermében Prokofjev szonátával, Karg-Elert, P.Sancan és Bartók Béla szerzeményeivel léptek fel. A duó előadását Nyina Novak, a fesztivál programigazgatója a rangos nemzetközi programsorozat egyik legkiemelkedőbb koncertjének nevezte, amely méltó folytatása volt az elmúlt évi zenei fesztiválnak, ahol ugyancsak ösztöndíjas fuvola-zongora duó (Fülep Márk és Balog József) szerepelt nagy sikerrel.

845a5b37-0330-47aa-ba0f-e05a0d2ea24b

Magyar-orosz-olasz közös hangversennyé bővült a duó koncertje a Magyar Kulturális Központ dísztermében, ahol vendégzenészekkel, Rosaria Dina Rizzo olasz zongoristával és Alekszandr Zagorinszkij csellistával léptek fel. Ezzel párhuzamosan Andrej Noarov neves moszkvai grafikusművész olasz, magyar és orosz tájakat ábrázoló kiállítása nyílt meg a kulturális központ szalonjában.

A turné Moszkva határain túlra is kiterjedt. A tavaszi orosz zenei élet ugyancsak jeles eseményén, a Moszkvától 101 km-re lévő Alekszandrov városában, a XII. Szergej Korsunkov Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon Nagy Katalin és Báll Dávid játéka rendkívül meleg fogadtatásban részesült, Bartók 15 magyar parasztdala külön vastapsot kapott.