Eszter, Eliza

Színpompás Jazztavasz

2007.04.23. 00:00

Programkereső

Szenzációs Jazztavaszt ígér az április 30. és május 3. között megrendezendő négy koncert. Meglepetésműsorral mutatkozik be a magyar közönségnek a kétszeres Grammy-díjas trombitás, Roy Hargrove, fiatal zenészekből álló kvintettjével.
a86f3509-2061-488d-b277-9e237d1e06e2

Gadó Gábor és francia kvartettje a hazai jazzélet közismert szereplői. Tisza Bea kvintettjében – legutóbbi lemezéhez hasonlóan – Winston Clifford dobol, és még egy vonósnégyes is közreműködik. A zárónapon egy egész fesztiválra elegendő jazzművész lép fel, többek közt Randy Brecker, Bill Evans és Hiram Bullock. Ebben a formációban 2003 óta játszanak együtt. Az együttes elnevezése ("Soulbop Band") ellenére a mainstream jazz mellett a funk vagy a bluegrass is jelen van zenéjükben.

Köszöntő az utolsó utáni születésnapon
Az UMZE Kamaraegyüttes 2006-ban hagyományt teremtett azzal, hogy "Hommage à Ligeti" címmel május 28-án koncertet adott a Művészetek Palotájában. Az idei koncert Ligeti György születésnapján már sajnos csak az 1923-ban született és tavaly június 12-én elhunyt zeneszerző emléke előtt tiszteleghet. Az erdélyi születésű komponista Budapesten, a Zeneakadémián Farkas Ferenc, Kadosa Pál, Kodály Zoltán és Veress Sándor tanítványa volt. 1956-ban emigrált, de a zeneszerzőként is világpolgár Ligeti művészetében mindvégig tükröződött az a szellemi környezet, amelyben felnevelkedett: magyar maradt zenéjének ritmikája, artikulációja, "hanglejtése". Neves előadók – többek Perényi Miklós, Csalog Gábor és a Keller Kvartett – lépnek fel az UMZE Kamaraegyüttes társaságában, amelyet Rácz Zoltán vezényel.