Aladár, Álmos

Fesztiválzenekar: ötféle bérlet, különleges program

2007.04.24. 00:00

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar menedzsmentje "erős" évadot jelentett be a sajtónak kedden. A 2007/2008-as szezonban folytatják sorozataikat, sőt, két újat is indítanak, műsoraik többségét háromszor játsszák, felváltva a Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián, illetve egyet szombat délutánonként. Vidéken is számos fellépésük lesz, s emellett 14 országba kaptak meghívást. S velük búcsúzik a pódiumtól Pauk György.

Vonzó dolog a profizmus. Különösen, ha ez a profizmus egyszerre jelenti azt, hogy egy művészeti együttes kiváló, sőt világszínvonalú produkciót nyújt a színpadon, és ehhez méltón fordul a média, s a közönség felé is. Hat nappal a bérletárusítás megkezdése előtt részletesen beszámoltak a következő szezonról, amelyet egyébként szeptember 9-én kezdenek a Budapesti Mahler Ünneppel a Nemzeti Hangversenyteremben. E koncerten, miként a legtöbb előadáson Fischer Iván zeneigazgató vezényli az együttest, ami megnyugtató hír azoknak, akik esetleg aggódtak volna, hogy a Kossuth-díjas karmester legfrissebb felkérése (a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lesz 2008 őszétől) miatt esetleg több időt tölt távol a zenekarától.

Mellesleg a sajtótájékoztatón csak virtuálisan volt jelen Fischer Iván, aki videó üzenettel köszöntötte az egybegyűlteket, mondván: "mindig nagy ünnep, amikor meghirdethetjük azokat a terveket, amin olyan sokat dolgoztunk". Megtudtuk, hogy a karmester épp Berlinben dolgozik a Filharmonikusokkal, ahol pont arra a Richard Strauss bemutatóra készülnek (József-legenda), amelyet a napokban adott ki a Budapesti Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal a Channel Classic. A karmester két dologra hívta még föl a figyelmet, arra a tényre, hogy miközben nagy külföldi zenekarok panaszkodnak a közönség csökkenése miatt, a Fesztiválzenekar közönsége folyamatosan növekszik, illetve arra, ami ebből is következik, aki bérletet szeretne, minél hamarabb vegye meg, mert elfogy. Majd bemutatta azt a két szólistát, akitől egy kis ízelítőt kaptunk a Kogart házban a sajtótájékoztatón magunk is. Mind Kádár István (hegedű), mind Fejérvári Zsolt (nagybőgő) azok közé tartozik, akik a zenekari tagok számára kiírt Végh Sándor versenyen győztek, utóbbi kétszer is, s természetesen szólistaként a Haydn-Mozart sorozatban fel is lépnek. Ezt követően Körner Tamás, a zenekar menedzser-igazgatója szemelgélt az évad eseményeiből. Nem volt könnyű dolga, hiszen számos koncert közül kellett kiemeljen néhányat. Két névre tett, Radu Lupura és Pauk Györgyre. Az előbbi, meglátása szerint az egyik legnagyobb élő zongoraművész, aki három hangversenyen is fellép Fischer Iván vezénylete mellett a BFZ-vel, a másik pedig az a Londonban élő hegedűművész, aki 2007. december 26-27-28-án Budapesten búcsúzik a koncertezéstől.

Rajtuk kívül - s ez már a programfüzetből, illetve Váradi Júlia sajtóanyagából derül ki - a nemzetközi zenei élet számos kiválósága lép fel a zenekarral Budapesten, többek közt Schiff András, Alexander Toradze, Pinchas Steinberg, Miah Persson, Gerd Albrecht, Renaud Capucon, Leonidas Kavakos, Perényi Miklós és Yefim Bronfman. A Budapesti Mahler Ünnepen dalestet ad a világhírű amerikai bariton, Thomas Hampson és magyarországi bemutatóként elhangzik a cseh Viktor Ullmann Atlantisz császára című operája, amelyet a fiatal szerző a theresienstadti koncentrációs táborban írt. Jó hír, hogy folytatódnak a Haydn-Mozart zenekari koncertek, s a gyerekek kakaókoncertjei is, amelyet immár exportáltak is, legutóbb Amszterdamban és Washingtonban adtak ilyen koncertet az ifjaknak - kakaó nélkül. S új sorozat is indul "Kamarazenei remekművek" és "Fúvós ritkaságok" címmel.

871f40c4-0156-4802-aeca-dc701c0e8f13

A Budapesti Fesztiválzenekar a fővárosi koncertek mellett vidéken is megmutatja magát, lesz koncertjük Pécsett, Győrben, Miskolcon és Székesfehérvárott is. És persze a nagyvilágban is számos felkérést kaptak. Fischer Iván együttese jövőre három földrész tizennégy országának nagyvárosaiba kapott meghívást, köztük New Yorkba, Londonba, Párizsba, Bécsbe, Shanghaiba, Amszterdamba, Brüsszelbe, Münchenbe és Prágába. A zenekar a 2007/2008-os évadra ötféle bérletet hirdet meg, ezek április 30-tól a BFZ titkárságán és az interneten (www.bfz.hu), május 2-tól pedig az ismert jegyirodákban vásárolhatók meg. Körner Tamás megismételte, amit a tájékoztató elején Fischer Iván is mondott, vigyázat, a bérletek hamar elfogynak, aki biztosra szeretne menni, minél előbb vegye meg. A 30-i dátum ugyan munkaszüneti nap, de nem tévedés, a nagyközönség ettől kezdve vásárolhat a bérletekből (a támogatók, szponzorok picit korábban, de ez érthető).