Ervin

Nadrágszíjhúzás ellenére is vonzó programokkal

2007.04.24. 00:00

Programkereső

Sok nehézséggel kell a közeljövőben megküzdenie a Filharmónia Kht.-nek, amelynek a közszolgáltatási szerződése egyrészt még aláíratlan, másrészt a tavalyi 127 millió forint helyett csak 100 millióról szól.

A helyzetről Igric György, a koncertszervező társaság igazgatója számolt be a napokban a médiának, elmondva, hogy az idén elmarad, s ezzel talán örökre becsukja a kaput a budapesti nemzetközi Régi Zenei Fórum. Biztos, hogy le kell mondjanak a vácrátóti botanikus kerti szabadtéri koncertekről, s ha becsuk a kht. veszprémi irodája, az azzal a veszéllyel jár, hogy nem lesz hol biztonsággal megvegyék a fiatalok a bérleteket. Márpedig a városban minden bérletet el tudtak korábban adni. A tájékoztatás szerint szezononként több mint tízezer fiatal hallgatja a koncertjeiket. Szomorú érvágás, hogy a hagyományos, minden évben Bartók Béla halála évfordulójának előestéjére, szeptember 25-re szervezett ünnepi hangversenynek is búcsút mondhatnak. Pedig ezzel szokták a budapesti koncertévadot kezdeni, úgy ötven esztendeje.

Persze azért sok minden megvalósul. Érdekes, hogy épp olyasmi, aminek viszont korábban nem ők voltak a gazdái, így a soproni Régi Zenei Napok fesztivál és mesterkurzus, valamint a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Ezen eseményekkel csupán tavaly bővült a Filharmónia Kht. feladata. A 23. Régi Zenei Napok ezúttal június 23. és 30. között lesz, s a mesterkurzusokon két törzsvendég is oktat: Anneke Boeke (furulya) és Malcolm Bilson (fortepiano). Az énekkurzust pedig Halmai Katalin irányítja. A kapcsolódó koncertsorozatot a Visegrád Baroque Orchestra nyitja meg, de fellép a Wiener Akademie és Robin Balze is. Jurij Szimonov nemzetközi karmesterkurzusát július 3. és 14. között tartják. Ez már egy másik esemény természetesen. Az orosz művész több, mint tíz éve vezet mesterkurzusokat nálunk, s az utolsó négyet a Filharmónia Kht. szervezte. Az újabbra már most nagy az érdeklődés.

9b2295cd-41e7-4e82-8a73-85d3d859ea53

Szombathelyen július 7-én kezdődik a Bartók Szeminárium és Fesztivál "Bartók – Új zene" mottóval. A fesztiválkoncerteket a mesterkurzusok oktatóira építik. A fellépők közt lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, valamint számos külföldi szólista, többek között Markus Stockhausen (trombita) és Kim Kashkashian (brácsa). A fesztivál felkérésére a július 18-i záróhangversenyre a zeneszerzés kurzus mestere, Jeney Zoltán új darabot komponál, az ősbemutatón Kim Kashkashian működik közre és Peskó Zoltán vezényel. Két további témáról is beszámoltak a sajtónak. Egyrészt a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekarának és Énekkarának pesti és győri fellépéséről (szeptember eleje), másrészt a Filharmónia-Raiffeisen Csillagok bérletről, amelynek immár harmadszor névadó szponzora a pénzintézet, s a 2007/2008-as szezonban olyan művészek érkeznek Magyarországra, mint az Orchestre Nationale d'lle de France, a Pittsburgi Szimfonikus Zenekar, vagy a Dresdner Staatskapelle. A karmesterek közt Myung Wun Chung, Ton Koopman, Yoel Levi, a szólisták közt Leon Fleisher, Nicolai Lugansky, Deborah York, Bogna Bartosz és Rost Andrea neve is megtalálható.