Béla

Kelemen Barnabás új díja

2007.04.28. 00:00

Programkereső

Kelemen Barnabás hegedűművésznek ítélte a nemzetközi zsűri a fődíjnak számító Kritikusok díját a zsolnai 17. Közép-Európai Komolyzenei Fesztiválon.
a77f0670-bdb2-4a5f-be50-b4952f38ba08

A fiatal művész, aki eddig szinte minden rangos nemzetközi trófeát elnyert, ezúttal Beethoven D-dúr Concerto hegedűre és zenekarra (op. 61) című művével lépett színpadra, a Prágai Filharmonikusokat a francia Martin Lebel vezényelte. Tóth Péter zeneszerző, a zsűri magyar tagjának elmondása szerint a fesztivál utolsó estéjén koncertező Kelemen Barnabás győzelmére a grémium egyhangúlag szavazott annak ellenére, hogy a fesztivál színvonala minden előző várakozást felülmúlt. Az erős nemzeti elkötelezettségéről ismert észak-szlovákiai városban a magyar hegedűművész soha nem látott közönségsikeret aratott. A közönségdíjat Adriana Kucerová szlovák szoprán gyűjtötte be.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intéztet támogatásával fellépő fiatal hegedűművész – a pénzdíjon felül – koncertmeghívást kapott több rangos fesztiválra, köztük a Prágai Tavaszra és a párizsi Francia Kamarazenei Fesztiválra, illetve a hagyományoknak megfelelően ő nyitja meg jövőre a 18. zsolnai fesztivált. Idén a tavalyi győztes, Sophia Jaffé német hegedűművésznő lépett fel elsőnek – immár versenyen kívül.

A térség egyik legrangosabb komolyzenei fesztiválján nyolc ország művészei léptek fel április 16. és 21. között, a rendezvény védnöke Marek Madaric, Szlovákia kulturális minisztere volt.