Eszter, Eliza

Teret adunk a zenének

2007.04.30. 00:00

Programkereső

Ez a mottója a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválnak, amelyre május 16. ás 21. között kerül sor. Az Európai Unió által is támogatott rendezvény az ország egész területére kiterjedő kulturális programokat kínál, felsorakoztatva minden zenei műfajt a komolyzenétől kezdve az etnon át a jazzig.

A rendezvény közel négy ezer magyar és 27 ország hat ezer külföldi résztvevőjét három kiemelt helyszín, Pécs, Székesfehérvár és Budapest fogadja 126 helyszínen. A helyszínek között megtalálható koncertterem, iskola, templom, múzeum, de több színpad lesz a városok forgalmas utcáin, belvárosi terein, egyes bevásárlóközpontokban is. Zene szól majd a legtöbb lehetséges közösségi téren, ahol a nem zeneorientált közönség is megszólítható és megérintheti őket a fiatal, tehetséges zenészek muzsikálása. A fesztivál minden programja ingyenes, ennek és a különböző frekventált helyszíneknek köszönhetően várhatóan több százezer ember lesz rövidebb-hosszabb időre részese e zenei kavalkádnak.

c2d9f246-21cb-4c14-88fd-bde0eddde92e

A nemzetközi zenei találkozó része a Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 programsorozatának kiemelt rendezvényeinek, és rangját, annak európai szellemiségét, szakmai elismertségét jól tükrözi a felkért védnökök listája. A IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál védnökei többek közt: Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, Jan Figel, az Európai Bizottság kulturális főbiztosa, Szilvásy György kancelláriaminiszter, Kodály Zoltánné, Zubin Mehta, Dietrich Fischer-Dieskau, vagy a tájékoztatón felszólaló és a Kodály emlékév kapcsán a zeneoktatás kiemelkedő szerepe és a fesztivál közötti párhuzamot hangsúlyozó Marton Éva.

A rendezvénysorozatról a három fő helyszínen sajtótájékoztatót tartott a fesztivál programigazgatója Dr. Ascsillánné Orosz Tímea, az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 projekt kormányzati koordinátora Csák Ferenc, fesztiváligazgató, az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 művészeti igazgatója Méhes Márton, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke Ember Csaba, akik mind célként tűzték ki a résztvevő települések kulturális életének felpezsdítését. Mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy a rendezvény résztvevői, látogatói, valamint partnerei ezernyi élménnyel gazdagabban és elégedetten, jó szívvel gondoljanak majd vissza erre a fesztiválra.