Konrád

Izraeli tavasz – II. forduló

2007.05.02. 00:00

Programkereső

Május 20-án a Budafoki Dohnányi Zenekar az Izraeli Kulturális Tavasz 2007 programsorozat keretében ad koncertet a Zeneakadémia Nagytemében. Az est szólistája Rivka Golani lesz. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
06f9d636-0694-49aa-b105-173f90f3a534

Az Izraeli Kulturális Tavasz két hónapon át várja rendkívül gazdag kínálatával az érdeklődőket. A kezdeményezés célja, amint azt David Admon nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarországon jobban megismerjék országa kultúráját, hiszen Izrael Állam jövőre ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját. Ezért Izrael Magyarországi Nagykövetsége idén első alkalommal rendez ilyen nagyszabású kulturális programsorozatot.

A nyitóesemény április 19-én a szentendrei Művészetmalomban Ofra Zimbalista szobrászművész kiállítása lesz. Különleges szoboralakjainak megmintázásához – melyek szinte csak naturális emberi figurák – valódi embereket használ: családtagokat és barátokat. Április 23-án és 24-én igazi különlegesség várja a színház szerelmeseit, hiszen először vendégszerepel Budapesten a Tel Aviv-i Habima Színház (képünkön). A Katona József Színházban két alkalommal adják elő Európa egyik legjelentősebb drámaírója, Lars Noren Háború című drámáját.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban Szenes Béla írói hagyatékából nyílik kiállítás április 26-án, aki a múlt század húszas éveiben Budapest ünnepelt vígjátékírója volt és fényképei, kéziratai, könyvei egy része szerencsésen túlélte a második világháborút. A zenei programokat olyan kiválóságok fémjelzik többek között, mint Rév Lívia, a Dohnányi Szimfonikus Zenekar, Rivka Golani, Palya Bea, Asaf Roth, Csalog Benedek vagy a nagyszerű fiatal tehetségekből álló izraeli kamara együttes, az Ensemble Meitar. Az Örökmozgó Filmmúzeumban tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Izraeli Filmfesztivált, amely évente bemutatja a legjobb, legújabb izraeli játék- és dokumentumfilmeket. A Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart és vendégszólistáit két alkalommal is hallhatják. Május 8-án a Művészetek Palotájában Bernstein West Side Storyjából az izraeli vendégművészek mellett, Falusi Mariann és László Boldizsár előadásában hallhatnak részleteket, május 20-án a Zeneakadémián viszont különleges kortárs műveket játszanak. Harlap brácsaversenyének szólistája a világhírű Rivka Golani, akit Magyarországon már jól ismernek, hiszen korábban a Zsidó Nyári Fesztiválon is nagy sikerrel lépett fel.

Az Izraeli Kulturális Tavasz programsorozat rendhagyó módon két jubileumi eseményt köt össze, hiszen előkészíti, beharangozza 10. Zsidó Nyári Fesztivált is, amely az augusztus végén idelátogató külföldi vendégek számára már hagyományosan a magyar zsidó kultúra ünnepe.

Kérdésünk: Melyik évben született Rivka Golani brácsaművész? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak egy négyjegyű számot írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.