Mátyás

Nehéz helyzetben a Nemzeti Filharmonikusok

2007.05.02. 00:00

Programkereső

Ma az NFZ menedzsmentje bejelentette a következő szezont. A szomorú hír az, hogy kiemelt nemzeti alapintézményként az évi állami támogatásuk nem éri el a 2001-es szintet. Kocsis Zoltán főzeneigazgató ennek ellenére azt üzeni, a művészi színvonalban nem hajlandó kompromisszumot kötni.

Szerdán délelőtt a Művészetek Palotája legmagasabb pontján, a Panoráma teremben gyűlt össze a szaksajtó és a Nemzeti Filharmonikusok vezérkara. A mondandó egyrészt a 2007/2008-as szezon, amelyre két bérletet hirdettek meg, s ezek május 6-ától, Anyák napjától már kaphatók is, illetve a keserű valóság, vagyis, hogy a műsor összeállításánál, a vendégművészek meghívásánál, a külföldi turnéknál milyen megszorításokat kellett életbe léptetni. A Nemzeti Filharmonikusok plakátján a Művészetek Palotája üres színpada látható egyetlen árva kottatartóval, amely viszont hétszer olyan hosszú, mint normális esetben, s a felirat: "Egyből sokat kap. Ha bérletet vált." Szellemes is, elegáns is, mégis valamiképp átsüt rajta az anyagi vonzat. Az, ami egy ideje már igencsak szorongató az együttes körül. De ennél több szót erről most ne ejtsünk, lássuk, a megszorítás ellenére mi minden lesz!

Először is, bármennyire is sok a nehézség, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyetlen tagjának sem engedte el a kezét, Kocsis Zoltán és a főigazgató Kovács Géza azt "felelte" az egy ideje a kulturális kormányzat felől megnyilvánuló nyomásra, hogy zenészt ki nem tesznek, a társulatban mindenkire szükség van. Ezt egyébként egy udvarias levélváltásban egyeztették is a miniszterrel. Maradt megoldásnak az évad tervezésekor megköthető kompromisszum: kevesebb turné, kevesebb vendégművész. De még így is a Nemzeti Filharmonikusok a legtöbbet vidéken játszó fővárosi székhelyű szimfonikus zenekar! Ami a bérleteket illeti, a szeptember 25-én kezdődő szezonban a Ferencsik- és a Klemperer-bérlettel találkozhatnak az NFZ-kedvelők. Mindkét nagyzenekari sorozat hat előadásból áll, s helyszínük a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. Persze lesznek kiemelt, bérleten kívüli koncertjeik is, az első mindjárt október 29-én és 30-án egy jótékonysági koncert az magyarországi UNICEF javára, amelyen felcsendül Saint-Saens: Az állatok farsangja Sir Roger Moore, UNICEF nagykövet jelenlétében és narrációjával.

2ab944cd-1181-4829-a56b-b2fb517ab148

A hangsúlyos zeneszerzők Brahms, Bach, Mahler, utóbbinak a monumentális VIII. szimfóniáját, az Ezrek szimfóniáját februárban mindkét bérletben előadják Kocsis Zoltán vezényletével, és persze a Nemzeti Énekkar szereplésével. Ennek kapcsán jegyezte meg Antal Mátyás karigazgató, hogy örömmel hívják társul a Magyar Rádió Énekkarát és Gyermekkórusát, miként ezt teszik majd a Verdi Requiem esetén is. Már feltéve, ha lesz még Rádióénekkar. Rendkívül szimpatikus volt a mód, ahogy lényegében a konkurens énekkar érdekében szót emelt (tudniillik, a közrádióban zajló leépítések aligha kerülik el a Rádió művészeit). Antal Mátyás szerint az országnak el kell tudni tartania két professzionális, ráadásul világszínvonalú vegyes kórust. Miközben a Nemzeti Énekkar helyzete sem éppen eszményi, a társakról azt mondta, lehetetlenség, hogy létszámcsökkentéssel afféle kamarakórussá sorvadjanak...

Hogy ne csak a bajokról, nehézségekről beszéljünk, érdemes megemlíteni, hogy az idén tavasszal indul és öt évadon átível az "Európa szívében" elnevezésű program, amely az öt résztvevő ország - Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország - egy-egy vezető szimfonikus zenekarának együttműködése, s elsősorban cserekoncerteket jelent. Ugyancsak új dolog az a szerződés, amiről egyelőre csak vázlatosan számolt be Kovács Géza, s amely a londoni, rotterdami s más jeles együttesek koncerteinek speciális online hallgathatóságáról szól (az élő előadásokat - térítés ellenében - lehet majd akár egyenesben is meghallgatni a weblapokon). A zenekar nem feledkezik meg a gyerekekről, Zene is társai címmel folytatódik az ifjaknak szóló sorozat, amelyben a komolyzenét egy másik műfajjal társítják, s lesz két Diótörő is a Müpában a Budapest Bábszínház művészeivel és a Nemzeti Filharmonikusok, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Végezetül egy összművészeti napról is essen szó, mégpedig a május 6-i Kikötő a művészetekhez programról, amely 9 és 18 óra között zajlik, ingyenes és olyan sok részből, szereplőből, helyszínből áll, hogy jobb, ha a részletekről a honlapon tájékozódnak.