Géza

Peer Gynt

2007.05.02. 00:00

Programkereső

Utolsó fejezetéhez érkezett a Pannon Filharmonikusok Könyvek című 2007-es budapesti koncertsorozata. A május 11-i koncerten Tonci Bilic a fiatal, de már nemzetközileg is méltán hírnevet szerzett horvát karmester fellépése jelent majd igazi csemegét a koncertlátogatóknak.

Tonci Bilic (helyesen: Tonči Bilič) 1969-ben Splitben született. 1993-ban diplomázott a Zágrábi Zenei Akadémián. 1992-ben debütált a zágrábi Horvát Nemzeti Színházban, ahol Ivan Gundulić Osmán című horvát barokk költeményén alapuló mű multimédiás projektjét vezényelte. 1994 és 1997 között Rijekában a Horvát Nemzeti Színház karnagya lett. Dolgozott a Horváth Rádió és Televízió Zenekarával, a Dubrovniki Szimfonikus Zenekarral, a Horvát Kamara Zenekarral, a Varazdini Kamara Zenekarral, a Spliti Kamara Zenekarral, a Zágrábi Opera Zenekarral, a Rijekai Opera Zenekarral, a Horvát Barokk Együttessel, a Holland Rádió Kórussal és a Holland Kamara Kórussal. Repertoárja a szimfóniától az operáig, a crossover projektektől a filmzenéig terjed. 2001-től a Vatroslav Lisinski Koncertterem producere és 2005-től művészeti vezetője. 2005-től a Horvát Rádió és Televízió kórusának vezető karmestere.

Az eredetileg meghirdetett programban Sibelius d-moll hegedűversenyét Szilvay Réka szólaltatta volna meg, de a művésznő megbetegedett, ezért helyette Ilya Gringolts játszik majd hegedűn. Ilya Gringolts 1998-ban – már 16 évesen – a Premio Paganini Nemzetközi Hegedűverseny győztese és további két különdíj nyertese lett. A mára már világhírnévrű fiatal hegedűművész hegedű és zeneszerzői tanulmányait a Szentpétervári Speciális Zeneiskolában kezdte, majd New York-ban a Juilliard iskolában Itzhak Perlmannél és Dorothy Delaynél folytatta.

3255a27f-28b2-482a-9d47-3fa7642b610e

Az utóbbi években a világ számos híres zenekarával és karmesterével dolgozott együtt, ilyen volt például a Chicagoi Szimfonikus Zenekar (Daniel Barenboim), UBS Verbier Zenekar (Kurt Masur és Mstislav Rostropovich), Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara, Izraeli Filharmonikusok (Zubin Mehta), Szentpétervári Filharmonikusok (Yuri Temirkanov), Német Szimfonikus Zenekar, BBC Filharmonikusok (Vassily Sinaisky), Rotterdami Filharmonikusok (Vladimir Jurowski), Londoni Filharmonikusok, Atlantai Filharmonikusok.

Turnézott többek között a BBC Szimfonikus Zenekarával, a BBC Skót Szimfonikus Zenekarával, a Prágai Filharmonikusokkal. Meghívása van ázsiai, ausztrál és új-zélandi turnéra. Rendszeresen tart szólóesteket a BBC rádióban. Több nemzetközi fesztivál visszatérő vendége (pl.: Verbier Fesztivál, Ravinnia Rising Stars, Bergeni Fesztivál, City of London Festival). 2007/08-ban a St. Magnus Fesztiválon és a Cheltenham Nemzetközi Zenei Fesztiválon lép fel.

Ilya Gringolts az idén vette lemezre Beethoven Hármas Versenyét Claudio Abbadóval a Deutsche Grammophon Kiadónál. Nemrégiben Gramophone-díjban is részesült. A Deutsche Grammophon gondozásában három lemeze jelen már meg, Bach, Csajkovszkij, Sosztakovics művei után Prokofjev és Sibelius szerzeményeit ette lemezre. Ilya Gringolts Ruggeri hegedűn játszik, melyet Otto Karl Schenk kölcsönzött számára.

(2007. május 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Peer Gynt - a Pannon Filharmonikusok koncertje; Grieg: Peer Gynt - I. szvit; Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47; Mendelssohn: III. a-moll "Skót" szimfónia, op. 56; km.: Ilya Gringolts (hegedű); vez.: Tonci Bilic)