Béla

Hallható Magyarország – beharangozó Berlinben

2007.05.05. 00:00

Programkereső

A nagy hagyományokra visszatekintő Schleswig Holstein Musik Festival (SHMF) vendége idén Magyarország. A beharangozó ünnepség április 24-én Berlinben volt.

A Schleswig-Holstein Musik Festival 7 héten keresztül 146 koncerten, 43 helyszínen (a professzionális hangversenyteremtől a kastélyokon át az ipari épületig) mutatja be a magyar zenét. A rendezvénysorozat a világhírű, legnagyobb zenei legendák mellett szóhoz juttatja a fiatal tehetségeket is.

Pedagógiai szempontból is komoly jelentőséggel bír az esemény: a Salzau kastélyban a Leonard Bernstein által alapított nemzetközi ifjúsági zenekarban fiatal művészek 2 hónapon át a világ vezető karmestereivel (Christoph Eschenbach, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Thomas Hengelbrock) dolgozhatnak együtt. Munkájukat a Fesztivál kórusa is segíti.

A rendezvények ideje alatt minden évben fiatal művészek százai vesznek részt mesterkurzusokon, melyek zárásaként egy tehetséges "művészpalánta" veheti át a Leonard Bernstein díjat (2007-ben a Danubia Szimfonikus Zenekar lép fel a díjazott művésszel).

063d0a14-b097-483f-998e-a317fb75f443

Mintegy 400 meghívott vendég köszöntötte Berlinben Magyarországot. Az ünnepségen részt vett Peisch Sándor a Magyar Köztársaság berlini nagykövete és Peter Harry Carstensen schleswig-holsteini tartományi miniszterelnök is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy társadalmunk alapja a kultúra valamint arra, hogy az ember életvitelére óriási hatással van a művészet, alapvető értékeket és véleményeket alakít ki és határoz meg. Rolf Beck, a fesztivál igazgatója röviden ismertette a programot, kiemelte a Fesztiválzenekar, a Keller Quartett, a Takács Quartett a Festetics Quartett és a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar szereplését. Említette még az Aura Musicale és az Orfeo Orchestra koncertjeit, továbbá Schiff András, Csalog Gábor, Bogányi Gergely, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás és Perényi Miklós fellépéseit. A magyar zenei hagyományok képviselőinek Roby Lakatost, a Romano Drom és Besh o droM együtteseket, a Budapest Klezmer Band zenekart és a Muzsikás együttest mutatta be még röviden.

A fesztivál igazgatója elmondta, hogy eddig még soha ilyen jó együttműködést nem tapasztalt, mint idén a magyar fesztivál szervezése alatt, ezért külön köszönetet mondott Erdődy Orsolyának, az Ungarischer Akzent programiroda vezetőjének. A köszöntő beszédek után Sebő Ferenc és zenekara gondoskodott a hangulatról.

Az SHMF idén július 14-én kezdődik és szeptember 2-ig tart. A magyar kulturális nyár a német északi vidékeken a zenei programok mellett számos előadás, kiállítás és film gazdagítja a tartomány kulturális kínálatát.