Konrád

A 15 éves Budafoki Dohnányi Zenekar jövő évi bérletei

2007.05.07. 00:00

Programkereső

A Budafoki Dohnányi Zenekar 2008-ban ünnepli hivatásossá válásának 15. évfordulóját. A zenekar, amely az elmúlt másfél évtized alatt a magyar zenei élet egyik meghatározó együttesévé vált, különleges koncertekkel készül megünnepelni a jubileumot.

Az évad nyitókoncertjén, a Zeneakadémián a Magyarországon is jól ismert, világhírű zongoraművész, Elena Bashkirova Barenboim játsza Beethoven G-dúr zongoraversenyét. Számos neves vendégkarmester dirigálja majd a zenekart, februárban az olasz Umberto Benedetti Michelangeli, de visszahívnak két karmestert is, akikkel a zenekar már koncertezett: Yeruham Sharovskyt, és a svéd Patrik Ringborgot.

A felnőtteknek szóló bérletprogram keretében a népszerű zeneművek mellett hallhatóak lesznek a ritkábban játszott darabok is, például Sosztakovics 15. szimfóniája, Poulenc Szimfoniettája, Frederick Delius Séta a Paradicsomban című műve, és Cherubini c-moll Requiemje. A zenekar egyik legnagyobb vállalkozása a jövő évadban Honegger Johanna a máglyán című művének előadása lesz a Nemzeti Hangversenyteremben. A zenekarhoz és a kórusokhoz – Honvéd Férfikar, Budapesti Akadémiai Kórustársaság – csatlakozik a Honvéd Táncszínház, az előadás rendező-koreográfusa Novák Ferenc lesz.

Egy másik merész vállalkozás a december 10-i karácsonyi koncert. "Barock Christmas Session" címmel barokk művek hangzanak el kiváló zeneszerzők és jazz zenészek átdolgozásában. Ebben az évadban is számos kortárs magyar zeneszerző műve szerepel a programban: az évad egyik ősbemutatója Pánczél Tamás zongoraversenye Oravecz György szólójával, a másik ősbemutató Szentpáli Roland Klarinétversenye. Emellett elhangzik Vajda János Rapszódia zongorára és fúvóskarra című műve, valamint Selmeczi György Négyesversenye, melyet maga a szerző dirigál 2007. decemberében.

edd3568b-a857-453c-9ed7-e7d404dcacf7

A zenekar egyik legnépszerűbb sorozata A megérthető zene családi bérlet. A 2007/2008-as évad mottója "A tradíciók őrzői és alakítói". A sorozatban elhangzik többek között Beethoven II. szimfóniája, a Kodály-évhez kapcsolódóan a Páva variációk, valamint Saint-Saëns Állatok farsangja című műve. A bérlet utolsó előadásán Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájával ismerkedhetnek meg a hallgatók. A zene titkai az általános iskolásoknak szól. A karmesteri magyarázattal kísért hangversenyek programja rendkívül színes és változatos: az egyik előadáson többek között közreműködik a Hegedős Együttes, valamint a Honvéd Férfikar is. A "Farsang a zenében" és a "Zene és varázslat" koncertek programja minden bizonnyal nagyon népszerű lesz a gyerekek körében (pl. Dukas: A bűvészinas, Mozart: Varázsfuvola, Weiner: Csongor és Tünde).

A legkisebbeknek szóló ingyenes hangversenysorozat, a Zeneértő leszek a jövő évadban is folytatódik a Rózsavölgyi Közösségi Házban, Zelinka Tamás vezetésével. A hangszerbemutatóval és magyarázattal egybekötött koncertek keretében az óvodások és kisiskolások megismerkedhetnek az egyes hangszercsoportokkal.