Bernát, Felícia

Romantikus est a Nádor teremben

2007.05.07. 00:00

Programkereső

Schubert, Schumann és Saint-Saens kompozícióiból álló estet ad Fülep Márk fuvolaművész, Gábor József zongoraművész és Hámori Szabolcs énekművész május 11-én, pénteken este fél nyolckor a Nádor teremben.
87673039-e59b-4658-b455-8ea4511f88ca

Fülep Márk háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész koncertsorozatának második estjét szentelte a nagy romantikusoknak. A hangverseny egyik különlegessége, hogy a koncertéletből és lemezfelvételekről híres Gábor József zongoraművész ezúttal szólódarabot is játszik. Gábor József és Fülep Márk több éve játszanak együtt, de arra még nem volt példa, hogy közös estjükön zongoraszóló is lett volna. Egyáltalán, ritkán nyílik alkalom szólót játszani annak, aki a zongorakísérő szerepét tölti be, mégha oly keresett is a korrepetitorok körében, mint Gábor József. Lenyűgöző zongorajátékáról csak szuperlatívuszokban lehet szólni, ezért ajándék a közönségnek Schumann C-dúr Arabeszkje (op. 18), amelyet megszólaltat a művész.

A koncert másik élményét az énekes szólista Hámori Szabolcs közreműködése adja majd. A műsor első részében Schumann, a másodikban Schubert dalokat énekel. Schubert Trockne Blumen című dalát követően Fülep Márk és Gábor József tolmácsolásában meghallgathatják azt az ugyancsak a dal szerzőjétől származó nagyszabású variációsorozatot (D 802, op. post. 160), amely nemcsak a fuvolairodalom, hanem a zeneirodalom egyik remekének is számít. E mű komoly feladatok elé állítja mindkét előadóművész zenei és technikai tudását. A két kompozíció egybefonódása: a dal és az arra írt virtuóz kamaramű ritka élményt ígér.

A koncert mindkét része Schumann fuvola-zongora darabjaival kezdődik. (A Három románc, op. 94; Kovács Lóránt, a Fantasiestücke, op. 73; Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész átiratában.) Kétségtelen, hogy bensőséges hangvételük és érzelmes melódiáik miatt kerülhettek át nagyon is indokoltan fuvolára.

És ha már ritkaság, Saint-Saens (helyesen: Saint-Saëns) művei is annak ígérkeznek, hiszen nem tartoznak a túljátszott fuvoladarabok közé, holott szépségük bőségesen megcáfolja azt. A hangverseny sorozat befejező része "A XX. század zenéje" lesz, ami május 25-én hallható.

A hangverseny főtámogatója a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, rendezője a Nádor Programiroda. Jegyek válthatók a Nádor Programirodában és az ismert jegyirodákban hétköznap 10 órától, valamint a koncert előtt a helyszínen. További információ: (1) 344 70 72.

(2007. május 11. 19:30 Nádor terem (Budapest) - Fülep Márk (fuvola) romantikus estje; Schumann: Három románc; C-dúr arabeszk; Der Kontrabandiste; Er, der Herrlichste von allen; Fantasiestücke; Saint-Saens: Románc; Odelette; Schubert: Der Wanderer; Die trockene Blumen; Bevezetés, téma és variációk az Elszáradt virágok című dal témájára; km.: Gábor József (zongora), Hámori Szabolcs (ének); Fülep Márk hangversenysorozata III/2)