Géza

A berlini Collegium Hungaricum bokréta-ünnepe

2007.05.08. 00:00

Programkereső

A berlini Collegium Hungaricum május 4-én megtartotta leendő székházának bokréta-ünnepét. Az intézet Berlin szívében, a Gorkij Színház, a Humboldt Egyetem, a Múzeum Sziget és az Unter den Linden közvetlen szomszédságában épül.
a5b9ae56-6e3c-4ab9-ae2e-0191bb76f7b7

A Collegium ugyanezen a telken működött 1924-től 1945-ig: a terület azóta a magyar állam tulajdonában van. Az új-Bauhaus stílusú épületet novemberben adják át, ekkor költözhet át az intézmény az Alexander Platz sarkáról, ahol 1973 óta működik. Több mint tíz évnyi jogi és diplomáciai előkészítés után a Collegium nem csak eredeti helyét kapja vissza, nem csak a második világháborúval és az azt követő négy évtizeddel megszakadt folytonosságot köti újra össze, hanem egyszersmind korszerűbb arculatot is ölt. Egy gazdaságosabb és modernebb épületben folytatódik majd az intézet tevékenysége, ahol jelenleg is havonta tíz-húsz rendezvényt tartanak, amelyeket felerészt német intézményekkel, művészekkel együtt valósítanak meg.

A bokrétaünnepen mintegy háromszáz meghívott hallgathatta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Bernd Neumann berlini kulturális államminiszter és Masát András, az intézet igazgatójának megnyitó beszédét. Az ünnepet megelőző sajtótájékoztatón Peter P. Schweger, a ház tervezője és Erdődy Orsolya, az új ház átadásáig zajló németországi magyar kulturális évad, az "Ungarischer Akzent" programiroda vezetője is válaszoltak a magyar és a német sajtó kérdéseire.