Zita, Mariann

"Megnyugtató izgalom" - a TeTraVERSI koncertje

2007.05.09. 00:00

Programkereső

Miért áll össze négy ifjú fuvolaművész, hogy Bach, Mozart vagy Mendelssohn hangszerekre készült darabjait eljátsszák? Mert meggyőződésük, hogy a régi korok zenéje élőn és hitelesen tud megszólalni hangszerükön.
f993dfd6-3f55-4e5e-86a0-acbd7a03a2e4

Vallják, hogy a fuvola magában hordoz valamit az orgona fegyelmezett ünnepélyességéből, a zenélő órák bájos otthonosságából, a vonós hangszerek rugalmasságából, a zongora virtuozitásából, a zenekar teltségéből, az énekhang személyességéből. És hisznek abban, hogy ezeket a vonzó tulajdonságokat mások is észreveszik és szívesen fogadják.

Miért keresi ugyanez a négy fuvolás egy hegedűművész társaságát a színpadon? Többek között azért, mert úgy gondolják, hogy a hegedű még a fuvolánál is komplexebb hangszer, amelytől – főleg, ha egy lenyűgöző művész játszik rajta – egy fuvolás mindig sokat tanulhat. Meg azért, mert szeretik néha visszájukra fordítani a dolgokat. Például kipróbálni, milyen az, ha nem vonós hangszerek kísérnek egy fuvolát egy versenyműben, hanem fordítva: a hegedűszólónak fuvolaegyüttes biztosít hátteret.

És miért kérnek fel egy nagyhírű jazz-zongoristát, hogy lépjen fel velük? Mert szeretik a jazzt, és azt gondolják, hogy nem csak súlyos és drámai dolgokban kell kifejezni magukat, de feladatuknak érzik a nemes szórakoztatást is: jóízű, megnyugtatóan izgató, ritmikus zenét is kell játszaniuk ahhoz, hogy ráébredjenek és ébresszenek arra, hogy az úgynevezett komolyzene is többnyire jóízűen ritmikus, megnyugtató és felajzó, magasrendűen szórakoztató dolog, amelyben a pillanatnyi ihletnek majdnem akkora szerepe van, mint a jazzben. Abból pedig, hogy e két különböző irányokból érkező szólistát összeboronálják egy rövid produkció erejéig, csak valami nagyon izgalmas dolog sülhet ki. És ez igen megnyugtató...

(2007. május 15. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - A TeTraVERSI Fuvolanégyes koncertje; Purcell: Fantázia; Mozart: F-dúr andante; Mendelssohn: Szentivánéji álom - Scherzo; Paganini: Capriccio (hegedű szóló); Capriccio (fuvola szóló); Strauss: Pizzicato polka; Vivaldi: A négy évszak - Tél; Ravel: Blues a Szonátából; Ellington: Sophisticated Lady; Mower: Fictions; Brazil dallamok; tagjai: Nagy Katalin, Ittzés Gergely, Paczolay Judit, Balog Evelin (fuvola); km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű)