Konrád

Orosz-amerikai est a Nemzeti Filharmonikusokkal

2007.05.09. 00:00

Programkereső

Május 10-én, csütörtökön este ismét izgalmas műsort kínál közönségének a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Hangversenyük vendégkarmestere a Művészetek Palotájában a szentpétervári születésű Mikhail Agrest, aki a Mariinszkij Színház dirigenseként Európa számos országában, valamint a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is fellépett színházával.
656fce72-12d3-4079-bf99-2043ab6585d3

Mikhail Agrest gyakran kap meghívást rangos orosz, német, olasz, hongkongi és amerikai zenekaroktól – ám Budapestre most jön először. A koncert programjában szereplő mindkét orosz mű eredetileg operának készült, de mivel előadásukra nem sok esély mutatkozott, a szerzők koncertdarabot készítettek belőlük. Sztravinszkij A csalogány éneke című művének anyaga nagyrészt az Andersen meséje alapján írott operájának második és harmadik felvonásából származik. Prokofjev pedig A tűz angyala című operájának témáit szabadon felhasználva a szokásos koncertszvit helyett négytételes szimfóniát írt: ez lett a III., c-moll szimfónia.

A 60 éves amerikai komponista, John Adams Guide to strange places (Útikalauz furcsa helyekre) című darabja holland megrendelésre készült, és az amszterdami Concertgebouw-ban mutatták be a Holland Filharmonikusok, a szerző vezényletével, 2001. október 6-án. Adams életművében visszatérő szerepet játszik az utazás, a helyváltoztatás – e darabja is ebbe a sorba illeszkedik.

(2007. május 10. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Stravinsky: A csalogány éneke; Adams: Guide to Strange Places; Prokofjev: III. c-moll szimfónia, op. 44; vez.: Mihail Agrest)