Csilla, Noémi

Han-Na Chang dedikálja lemezeit a BFZ koncertjén

2007.05.10. 00:00

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar május 11-én, 12-én és 13-án ad koncertet a román vendégkarmester, Ion Marin vezényletével. Az estek másik fellépője a kiváló koreai csellista, Han-Na Chang lesz, aki a közönség és rajongói örömére a koncertek szünetében eddig megjelent CD-it fogja dedikálni.
d785f11b-3f58-4f0e-98c0-b403b475a3d5

Han-Na Chang, a koreai csodagyerek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 1994-ben, 11 évesen a Rosztropovics vezette tizenegy tagú zsűri egyhangú döntésével megnyerte a párizsi Rosztropovics Gordonkaversenyt. Azóta a legnagyobb karmesterekkel dolgozik (Maazel, Dutoit, Blomstedt, Jansons, Muti, Ozawa, Mehta) együtt. Meghívást kapott a Berlini Filharmonikusokhoz, New York, Chicago, Washington, Phildelphia, Cleveland, San Francisco, Boston zenekaraihoz, az Izraeli Filharmonikusokhoz, valamint a vezető brit és francia szimfonikus zenekarokhoz. A sikeres szólistapálya mellett a Harvard Egyetemen tanuló Chang az EMI exkluzív művésze. Prokofjev műveiből a Londoni Szimfonikus Zenekarral és Antonio Pappanoval készített CD-jét a Gramophone 2003-ban az év legjobb versenymű-felvételének választotta. Chang első ízben lép fel a Fesztiválzenekarral.

Ion Marin Romániában született, 1986-ban hazáját elhagyni kényszerülő, osztrák állampolgárságú, Svájcban élő kiváló karmester nemzetközi karrierje a Bécsi Operaházban indult, ahol a Claudio Abbado neve fémjelezte időszakban, 1987 és 1991 között rezidens karmester volt. Az opera máig fontos szerepet játszik életében: a legrangosabb dalszínházak keresett vendégkarmestere (New York-i Metropolitan, párizsi Opera Bastille, berlini Deutsche Oper, San Francisco, Zürich, stb.), olyan rendezőkkel dolgozott, mint Kupfer, Polanski, Ponnelle, Strehler. Szívesen látott vendég a vezető szimfonikus zenekaroknál: Berlini Filharmonikusok, Bajor Rádiózenekar, lipcsei Gewandhaus Zenekar, Londoni Filharmonikus Zenekar, Izraeli Filharmonikus Zenekar, drezdai Staatskapelle, Montreáli Szimfonikus Zenekar, Philadelphia Zenekar, Francia Rádiózenekar, stb. Lemezfelvételeit háromszor jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Német Lemezdíjat. 2004-ben a kortárs zene szolgálatában kifejtett erőfeszítéséért megkapta az Alfred Schnittke-díjat. Az idei szezonban többek között Manon előadásokat vezényel a milánói Scalában, fellép a Suisse Romande Zenekarral, a Müncheni Filharmonikusokkal, a Bambergi Szimfonikusokkal, Budapestre pedig Berlinbõl érkezik, ahol a Berlini Filhamonikusokat vezényli.

(2007. május 11., 13. 19:45 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest), május 12. 19:45 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje; Ives: Négy ragtime, S 43; Elgar: e-moll gordonkaverseny, Op. 85; Prokofjev: Rómeó és Júlia - részletek a három zenekari szvitbõl, Op. 64/a-b és Op. 101; km.: Han-Na Chang (gordonka); vez.: Ion Marin)