Klaudia

Mindenkinek zenélünk

2007.05.10. 00:00

Programkereső

Ez a szlogenje a 2007. május elejétől, egy nagyszabású kampány kíséretében megújuló Szombathelyi Szimfonikus Zenekarnak, amely új arculattal, új névvel, új logóval, új honlappal és modern dizájnnal folytatja tevékenységét. Május 10-től pedig megkezdik a 2007/2008-as bérletek árusítását is.

A nemzetközi szinten Savaria Symphony Orchestra néven jegyzett szombathelyi társulat a jövőben – a hagyományőrzés és értékteremtés kettős célját szolgálva – hivatalosan Savaria Szimfonikus Zenekar néven működik tovább. Az intézmény vizuális azonosítója is megváltozott, az új logó színesebb és dinamikusabb ismertetőjeggyé vált.

A zenekar internetes oldala – várhatóan május közepétől – teljesen megújult tartalommal áll az interneten érdeklődők rendelkezésére. Az intézmény szándéka – a stabil közönséget megtartva –, igazodva korunk sajátosságaihoz, a fiatalok megszólítása. Az arculatváltás-kampányban kiemelt figyelmet élvez majd a fiatal korosztály, annak különböző rétegei (kiskolások, középiskolások, felsőoktatásban tanulók) 2007. őszétől egyedi kedvezmények révén kerülnek megszólításra. Az idősebb közönség is látókörben marad, az intézmény célja, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjei a különböző generációk találkozóhelyévé váljanak.

A tervek szerint 2007. októberében átadásra kerül a felújított, teljesen akadálymentesített Bartók Terem. Ennek kapcsán a szervezet fontos feladata a mozgássérültek csoportjának is kezet nyújtani, és megismertetni velük a teljes értékű, emberközeli zenei élményt, így ősszel ők is fókuszba kerülnek.

Nyári hangversenyek a Fő téren
A korábbi években minden alkalommal nagy érdeklődés kísérte a zenekar nyári hangversenyeit. A hagyomány folytatódik, a Savaria Szimfonikus Zenekar idén nyáron két alkalommal is koncertezik a megyeszékhely megszépült Fő terén. Az első hangversenyre 2007. június 22-én kerül sor, ekkor a jövő évad repertoárjából ad ízelítőt a társulat, Alpaslan Ertüngealp zeneigazgató vezetésével. A másik koncertet augusztusban rendezik.

91e835a5-90c3-440f-8fe9-7fbcaab88ae4

A 2007/2008-as évad megújult bérletkonstrukciója
2007. május 10-től vásárolhatók meg a Vas Népe megyei ügyfélszolgálati irodáiban (Szombathelyen, Sárváron, Kőszegen, Körmenden, Celldömölkön, Szentgotthárdon) a jövő évad hangversenybérletei, teljesen új bérletkonstrukcióban. A Savaria Szimfonikus Zenekar és a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. a 2007/2008-as évadban nem szervez közös bérletet. A zenekar saját rendezésű, ebben az évadban "Rajter" néven futó bérlete is megszűnik.

Az új bérletkoncepció lényege, hogy 2007/2008-ban vonzó műsort, kiváló vendégművészeket, nagyszerű vendégzenekarokat láthasson a színpadon a közönség, szintén két bérletben. A különbség csupán annyi, hogy mindkét bérlet a Savaria Szimfonikus Zenekar saját rendezésében valósul meg, Alpaslan Ertüngealp zeneigazgató, valamint Bonecz Ervin igazgató műsorszerkesztői és szervezői munkájának köszönhetően.

A Szimfónia-bérletben 11 előadást láthat a publikum, amelyben – többek között - vendégszerepel a világhírű BBC Singers, Kesselyák Gergely karnagy, operaházi szólisták is színpadra lépnek, valamint ellátogat Szombathelyre a Debreceni Filharmonikus Zenekar. Szombathelyre érkezik Molnár András tenorművész, de ismét elfogadta a meghívást Jiri Barta, a kiváló csellóművész is.

A Líra-bérlet 2008. januárjában indul, és 4 hangversenyt foglal magában. Két koncertnek a gyönyörű Székesegyház ad otthont, a további két hangverseny hangjai a Bartók Teremben szólalnak meg. A Líra-bérletben nagyszerű kórusok és világhírű szólisták lépnek színpadra, a Prágai Operaház zeneigazgatója, Oliver von Dohnanyi saját szólistáival érkezik Szombathelyre. A Húsvéti Koncert alkalmával ismét énekel Katerina Hebelkova, ezen az estén Rossini: Stabat Mater című alkotását hallhatja a közönség.