Zita, Mariann

Koncert a Weinerért

2007.05.11. 00:00

Programkereső

A XI. kerületi önkormányzat előzetes döntései alapján úgy tűnik, hogy a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola kerületi fenntartásúból fővárosi fenntartású iskolává válik. A végleges döntés ellen az iskola volt diákjai május 13-án adnak koncertet a Szent Imre Gimnáziumban.
de9d00b2-ac42-4e99-88d4-4cbcaa229577

Újbuda önkormányzata úgy tervezi, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium és a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2008. szeptember 1-jétől már nem vesz föl gimnáziumi és szakközépiskolai tanulókat, tehát mindhárom intézményben kimenő rendszerrel megszűnik a középfokú oktatás. További három intézmény, a József Attila Gimnázium, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola fenntartását pedig átadná a fővárosi önkormányzatnak, az iskoláknak otthont adó ingatlannal együtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen következményekkel járna, de többen félnek attól, hogy a későbbiekben a Weiner is áldozatává válna a fővárosi fenntartású szakiskolák összevonásának.

- Az önkormányzati feladatokat a főváros és a kerületek látják el. – mondja Dr. Kupper András, a XI. kerületi önkormányzat képviselőtestületének fideszes tagja. – A gimnázium és a szakoktatás a főváros kötelezettsége, de a kerület is elláthatja, önként vállalt feladatként. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola finanszírozását a kerület önként vállalta, de most, hogy jöttek a megszorítások, szeretné átadni ezt a feladatot a fővárosnak. Erről koncepcionális döntés már született. A fővárosi önkormányzat elfogadhatja ezt az ajánlatot, hiszen a kötelezettségei közé tartozik, de mondhatja azt, hogy nem szeretné az épületet is fönntartani, ezért a tanulók olvadjanak be más, már meglévő fővárosi iskolákba. Ez egyenértékű azzal, hogy a középfokú oktatás megszűnik, és csak a zeneiskolai oktatás marad meg. Szeretnénk, ha létrejönne egy olyan konstrukció – amire még nem volt példa –, hogy az iskola költségeit ossza meg egymással a kerület és a főváros.

- A kerület minden olyan oktatási feladatot szeretne átadni a fővárosnak, ami ténylegesen a fővároshoz tartozik – mondta el Domonkos Csaba, a XI. kerületi önkormányzat sajtóreferense. – A középfokú oktatás ilyen. Szándéknyilatkozat született arról, hogy a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolát 2008. szeptemberétől közösen működtetjük. Döntés a kerület részéről várhatóan a most csütörtöki Képviselő-testületi ülésen lesz. A végleges határozathoz meg kell várni a fővárosi közgyűlés eredményét is. A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában a középfokú oktatás kimenő rendszerű megszüntetésről, vagy az iskola bezárásáról nincs szó.

Az intézményben jelenleg 1600 diák tanul, 85% a zeneiskolában, 15% a konzervatóriumban. Az iskolába való jelentkezések száma évek óta nem csökken, a felsőoktatásba való beiskolázás pedig – szintén hosszú évek óta – 90%-os. A kerület döntése ellen a diákok aláírásgyűjtésbe kezdtek, a petíciót aláírta többek között Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar több művésze is.

A Koncert a Weinerért elnevezésű esten fellép a Bartók Vonósnégyes, akik Weiner Leó növendékei voltak (idén ők kapták a Weiner-díjat), Oravecz György zongoraművész, Keszei Bori, a bécsi Staatsoper és a Magyar Állami Operaház tagja, Wierdl Eszter, Fodor Beatrix, a Magyar Állami Operaház művészei, Boldoczki Gábor trombitaművész – az iskola volt növendékei –, valamint Pálfalvi Tamás, a Zeneművészeti Szakközépiskola másodéves, trombitaszakos diákja, aki a brnoi Nemzetközi Trombitaversenyen második helyezést ért el a főiskolások között. A koncerten felolvassák a jelenleg külföldön tartózkodó Kocsis Zoltán a Weiner és más, létében megkérdőjelezett, a magyar zenei életben jelentős szerepet játszó intézmény sorsával kapcsolatos nyílt levelét. Az iskola sorsáról május 17-én várható döntés.

(2007. május 13. 18:00; Szent Imre Gimnázium - Koncert a Weinerért)