Konrád

100 éves a Zeneakadémia épülete

2007.05.14. 00:00

Programkereső

2007. május 18-án exkluzív hangversennyel emlékezik a Zeneakadémia a Liszt Ferenc téri épület fennállásának 100 éves évfordulójára. A koncert fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök, az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Exkluzív koncerttel készül a Zeneakadémia a Liszt Ferenc téri épület fennállásának 100 éves jubileuma alkalmából. A rendezvényen a Zeneakadémia épületével egy időben keletkezett művek szólalnak meg: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Dohnányi Ernő egy-egy műve csendül fel. A hangversenyen a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kocsis Zoltán vezényli.

A magyar zene világhírű fellegvára, a budapesti Zeneakadémia épülete fennállásának 100. évéhez érkezett. Az akkor még Országos Magyar Királyi Zeneakadémia néven szereplő intézményben az oktatás eleinte Liszt Ferenc Hal téri, majd Andrássy úti lakásán folyt. A Zeneakadémia szecessziós jellegű épületét Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1904-től 1907-ig építették. Az épületben hosszú története folyamán olyan muzsikus végezték tanulmányaikat, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Cziffra György, Fischer Annie, Solti György…

c1901b05-8cc5-4837-86fb-a72ae66b44e8

A Zeneakadémia 2006-ban indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát, Alma Mater koncertek néven. A Zeneakadémia célja, hogy művészeti élmény formájában mutathassa meg az intézményben folyó képzés eredményességét, magas színvonalát. A Zeneakadémia nemzetközi presztízse, mestereinek rangja, különlegesen tehetséges hallgatóinak sikerei folyamatosan újratermelődő értéket jelentenek.

"Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a koncert fővédnöki tisztségét Sólyom László köztársasági elnök elfogadta, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz a hangversenyen. A jubileumi koncert műsorának összeállításakor igyekeztünk a Budapesti Zenepalota születését, a századforduló pezsgő hangulatát felidézni. Reméljük, hogy hamarosan méltó módon újul meg a Zeneakadémia csodálatos épülete, és az elkövetkező 100 évben is a fővárosi hangversenyélet meghatározó helyszíne, a világhírű magyar zeneoktatás központja lesz" – mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

(2007. május 18. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Ünnepi koncert a Zeneakadémia épülete 100. évfordulójának tiszteletére; Bartók: I. hegedűverseny; II. szvit, op. 4 - az 1943-as verzió; Weiner: f-moll szerenád, op. 3; Kodály: Nyári este; Dohnányi: Konzertstück gordonkára és zenekarra, op. 12; km.: Fenyő László (gordonka), Kelemen Barnabás (hegedű), Liszt Ferenc Zeneakadémia Zenekara; vez.: Kocsis Zoltán; Alma Mater Koncertek, Kocsis Zoltán-bérlet/2)