Csilla, Noémi

A hét portréja: Jean-Pierre Rampal

2007.05.14. 00:00

Programkereső

A valaha élt egyik legnagyobb fuvolaművész és a komolyzenei előadók közül a lemezfelvételek számában is kiemelkedik. Életműve olyan kortárs zeneszerzőket is megihletett, mint Pierre Boulez, Francis Poulenc vagy André Jolivet.
d2270cd4-e487-4430-b182-908860e9dfaf

1922. január 7-én született a franciaországi Marseilles-ben. Édesapja a város szimfonikus zenekarának első fuvolistája és a konzervatórium tanára volt. Fia is az ő irányítása alatt kezdett el a hangszeren játszani, ennek ellenére szülei mégsem ajánlották a zenei pályát. Az ifjú Jean-Pierre tehát orvosnak készült.

Már harmadéves volt az egyetemen, amikor 1943-ban a német megszálló erők besorozták a hadseregbe. Hamar rájött hogy Németországba akarják vinni kényszermunkára, ezért engedély nélkül eltávozott. Csatlakozott a földalatti mozgalomhoz, és Párizsban próbált szerencsét új személyazonossági okmányokkal. Úgy döntött, felvételizik a Conservatoire-ba – sikerrel. Öt hónappal később első díjjal diplomázott le az intézményben. A várost néhány hónap múlva felszabadították, így Rampal a Vichy Opéra első fuvolistájaként kezdhette meg pályáját.

1950-ben turnézni indult, kedvenc korrepetitora Robert Veyron-Lacroix volt, aki mind a zongora, mind pedig a csembalójátékban jártasnak bizonyult. Ő segített Rampalnak elmélyülni a XVIII. századi zene előadói gyakorlataiban. Játéka nagy részében Rampal kerülte a vibratót és az általánosan romantikus hangzást, nem kevéssé befolyásolva ezzel a következő nemzedékek fuvolistáit. 1956 és 1962 között a párizsi Opéra zenekarában dolgozott. Ez idő alatt gyakran szerepelt a párizsi rádióban, amivel nagy népszerűségre tett szert. A Conservatoire-ban is tanított, valamint a világ több pontján tartott mesterkurzusokat.

Mivel ragaszkodó szeretettel viseltetett a kamarazene iránt, saját együtteseket alapított Francia Fúvósötös (1945) és Ensemble Baroque de Paris (1953) néven. Szólistaként a világ nagy zenekaraival dolgozott és önálló koncerteket adott. Lemezfelvételei közül számos albuma kapott Grand Prix du Disques-et. A klasszikus repertoár mellett modern szerzők műveit is rendszeresen játszotta, de nem állt tőle távol az angol népdal, az európai jazz, az amerikai ragtime vagy a távol-keleti zenék világa sem. Életrajzi könyve 1989-ben jelent meg. Jean-Pierre Rampal 2000. május 20-án hunyt el Párizsban.