Márk

Strém Kálmán emlékére

2007.05.15. 00:00

Programkereső

2005. november 27-én, tragikus hirtelenséggel hunyt el Strém Kálmán, a Strém Koncert Kft. koncertrendező iroda vezetője, a hazai klasszikus zenei élet évtizedek óta meghatározó alakja. Az ő emléke előtt tisztelegnek 2007. május 28-án szülővárosában, Nagykanizsán.
8f5f9215-9ea4-4c85-a54e-38ae3ea761b1

A hangversenyen - amelyre Strém Kálmán születésének előestéjén kerül sor - olyan jeles művészek szerepelnek majd, mint Kelemen Barnabás, felesége Kokas Katalin, Horváth Anikó és Kokas Dóra. A koncert előtt megemlékező beszédet tart Földes Imre.

Az esti koncert előtt, délután négy órakor a Magyar Haydn Társaság Dr. Gerő Katalin munkáját, egy emléktáblát helyez el a zeneszociológus szülőházának falán (Nagykanizsa, Erzsébet tér 11.). Ünnepélyes beszédet mond Malina János zenetörténész, a Magyar Haydn Társaság elnöke. Az esemény rendezője a Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesület, társrendezője a Magyar Haydn Társaság. A szervezők terve az, hogy minden év május 29-e Strém Kálmán emléknap legyen Nagykanizsán, amely alkalomra egy-egy kiemelkedő kamarazenei koncert hangzik el emlékére.

Dr. Gerő Katalin, a Magyar Haydn Társaság elnökségi tagja elmodta, hogy "a Társaság törekszik arra, hogy Strém Kálmán emlékét ne engedje feledésbe merülni. Ez a törekvés azért különösen fontos az ő esetében, mert annak ellenére, hogy a magyar zenei élet meghatározó személyisége volt - szinte minden zenei szerveződésnek vagy alapítója, vagy támogatója/tagja volt -, kézzelfogható, az emlékét ébren tartó tárgy, zenei felvétel, vagy szerzemény nem maradt utána a tevékenysége jellegéből fakadóan. Amíg az a zenésztársadalom, amelyben ő működött az elmúlt több, mint fél évszázad során elevenen emlékszik rá és arra a heroikus küzdelemre, amit értük, a muzsikáért tett, addig kell az utódok számára is maradandóvá, emlékezetessé tenni ezt az életművet.

Példaértékű az emberi tartás, a széleskörű műveltség, a mások tisztelete és segítése, a szerénység és derű, az önzetlenség, a bölcsesség és objektivitás, amely lehetővé tette, hogy az ügy érdekében az egymással szembenálló felfogású emberek is leüljenek hívó szavára egy asztalhoz. Számára csak és kizárólag a muzsika, a kultúra szeretete és szolgálata létezett, és bár rendre falakba ütközött, szívós kitartással élete utolsó pillanatáig dolgozott ezért. Ereje teljében, telve ötletekkel, tervekkel, hosszútávú, nagyívű gondolatokkal - "tele puttonnyal" - ment el."

Strém Kálmán 1934-ben született, 1952-től másfél évtizeden át az egykori monopol-koncertrendező intézménynél, az Országos Filharmóniánál dolgozott. A rendszerváltozást követően az általa vezetett Strém Koncert Kft. hamarosan a legnagyobb nem állami hangversenyrendező irodává vált. Strém Kálmán nevéhez fűződik többek között a Földvári Napok kortárs zenei fesztivál (1996), a "Haydn Eszterházán" koncertsorozat és a T-Com Zongorabérlet életre hívása.

A koncertre autóbusz különjárat indul hétfőn 12:00-kor a Budapesti Kongresszusi Központ elől, ami fejenként 2000 Ft-ba kerül. A szervezők a (30) 951-7229 telefonszámon várják a koncertlátogatók jelentkezését.

(2007. május 28. 19:30 Felsővárosi templom (Nagykanizsa) - Strém Kálmán emlékkoncert; Bach: Kromatikus fantázia és fúga, BWV 903; C-moll szonáta hegedűre és csembalóra, BWV 1017; Leclair: B-dúr szonáta két hegedűre; Mozart: Trio divertimento, K 563; km.: Horváth Anikó (csembaló), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (hegedű, brácsa), Kokas Dóra (cselló); a koncert előtt megemlékező beszédet tart Földes Imre; jegyár: 1500 Ft)