Bernát, Felícia

Londoni emlék Ligetinek

2007.05.18. 00:00

Programkereső

Újra megszólalnak Ligeti György szerzeményei a londoni Queen Elizabeth Hallban május 19-én. A közelmúltban Ligeti zenéjének nagy sikere volt a brit fővárosban, akkor George Benjamin vezényelte a London Sinfoniettát, a szombati koncerten pedig Martin Brabbins dirigálja az együttest.
911de743-38ca-4e15-944f-8dfdd845f3c9

A zenekar a szombati előadáson három Ligeti-darabot ad elő, de énekes produkciót is hallhat a koncertlátogató közönség: a hangversenyen John Constable és Shelagh Sutherland kíséri zongorán Barbara Hannigan-t (szoprán) Marz King-et (mezzo) valamint Omar Ebrahim-ot (bariton). A 2006. június 12-én elhunyt zeneszerző élete és munkássága előtt tisztelgő koncertsorozat második rendezvényén a London Sinfonietta repertoárjában Ligeti György szerzeményei mellett Steve Reich Sextettje is megtalálható, amely a magyar komponista amerikai minimalizmushoz fűződő viszonyára utal.

A márciusi koncert után számos, az együttest és Ligetit méltató újságcikk jelent meg, többek között Andrew Clark, a Financial Times kritikusának írása is: "A különc magyar, aki a legnagyobb hírnévre tett szert a huszadik századi avant-garde-ban, múlt nyáron hunyt el, így még abban a stádiumban vagyunk, hogy tiszteletünket tegyük előtte, nem pedig hogy újraértékeljük életművét. A London Sinfonietta játékát hallgatva elkerülhetetlenül újraéledt Ligeti egész munkássága."