Géza

Kodály évfordulók Prágában

2007.05.22. 00:00

Programkereső

Tegnap workshop, ma életmű-előadás, holnap ünnepi koncert – Prágában Kodály körül forog a kulturális élet ezekben a napokban. A Prágai Magyar Kulturális Központ kezdeményezésére, visegrádi összefogással valósul meg az az ünnepi projekt, amely a Kodály - Szymanowski 125/70/40 címet viseli.
144038fc-d05f-4ae1-b0d8-cbc1ce47e41a

Tegnap, a Károly Egyetem Tanárképző Karán tartott workshop-on Dr. Nemes Klára, a Kecskeméti Kodály Intézet szakembere adott betekintést a Kodály-módszer filozófiai és módszertani alapjaiba a több mint ötven Csehországból és Szlovákiából érkező zene-pedagógusnak és óvónőnek. A résztvevők betekintést kaptak a Kodály-módszer elméleti és gyakorlati részébe, elsajátították a kézzel szolmizálás technikáját, archív felvételeken és újabb DVD anyagok segítségével kísérhették figyelemmel a módszertani fogásokat. A workshop ma egy Kodály Zoltán életével és munkásságával foglalkozó előadással folytatódik.

A programsorozat csúcspontja a szerdai Kodály-Szymanowski ünnepi koncert lesz. A cseh zeneakadémistákból álló Berg Kamaraegyüttes, Peter Vrábel, szlovák karmester vezetésével és a szólóénekesek, Anna Kutowska-Kass (szoprán, Varsói Nagyszínház), Krzysztof Szmyt (tenor) és a fiatal, magyar bariton, Gyula Orendt, a németországi BRD énekverseny első helyezettje közreműködésével Kodály Zoltán, lengyel kortársa Karol Szymanowski és Leos Janácek, cseh zeneszerző műveit adják elő a prágai Ágnes kolostor dísztermében.

A műsoron Kodály Zoltán: Kádár Kata, Mónár Anna, és a Galántai táncok, Karol Szymanowski: Slopiewnie, Az őrült müezzin éneke, op. 42 tenor hangra és zenekarra, valamint Janácek: Szvit vonós zenekarra című műve csendül majd fel. A projektet Václav Jehlicka, cseh kulturális miniszter a visegrádi együttműködés, és a prágai kulturális élet példás eseményének titulálta.