Eszter, Eliza

Magyar szalonok muzsikája

2007.05.22. 00:00

Programkereső

Spech János fortepiano-műveiből és dalaiból merít a Hungaroton új CD-felvétele, amelynek bemutató koncertjére június 3-án a Budavári Városházában kerül sor.
af84a739-3f1a-4ef0-ac6d-83f64f48bd9c

Spech János a történelmi Magyarországon működő zeneszerzők egyik legkiválóbb képviselője; zenei nyelve hasonlóan sokszínű, mint tevékenységeinek helyszínei (Pozsony, Bécs, Párizs, Pest-Buda), vagy kompozícióinak műfajai (operák, dalok, fortepiano-művek, vonósnégyesek, kamara-művek). Életútja változatos: Joseph Haydn tanítványa, báró Podmaniczky József házimuzsikusa, államhivatalnok, nemesi családok klavier-tanára, tavábbá színházi karmester volt.

Míves fortepiano-darabjai gazdag invencióról, kitűnő forma-érzékről és ízlésről, a hangszer szín-lehetőségeinek bensőséges ismeretéről árulkodnak; négykezes fúgái bonyolult szerkesztésű, erőteljes alkotások, s egyben remek előadói feladatok. A fortepiano-művek kottáit a bécsi Gesellschaft der Musikfreunde Könyvtára és a British Library bocsátotta a Hungaroton rendelkezésére. A német, francia, olasz nyelvű dalokat, ariettákat az Országos Széchenyi Könyvtár Zenei Gyűjteménye őrzi; ezek kiváló alkalmat kínálnak az énekesnek lírai és drámai kifejezőerejének, virtuozitásának, humorának bemutatására.

A Spech János legszebb műveiből válogatott CD-felvétel a magyar zenetörténet eddig ismeretlen kincseit mutatja be, ezzel is bizonyítva hazánk zenei életének gazdagságát a 18-19. század fordulóján, egyben érdekes stiláris összefüggéseket tárva fel a bécsi klasszikusok és a kora-romantika zenéjével.

(2007. június 3. 16:00 Budavári Városháza (Budapest) - Magyar szalonok muzsikája - a Hungaroton Classic új CD-felvételének bemutatója; Spech János fortepiano-művei és dalai; km.: Horváth Anikó, Ratkó Ágnes (fortepiano), Halmai Katalin (mezzoszoprán)