Márk

Kodály-játék 4.

2007.05.23. 00:00

Programkereső

A kettős Kodály-évfordulóhoz kapcsolódóan játékot indítunk. Játsszon a Fidelióval minden héten, és nyerjen egy kötetet Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadásából!

Nagy elődeink méltatásakor gyakran idézzük Horatius híres ódáját - de még gyakrabban elfelejtkezünk arról, hogy meg is keressük azokat a nyomokat, amelyek ércnél maradandóbb emlékként őrzik egy-egy szellemóriás örökségét. Mi Kodály valódi hagyatéka, s még inkább: 40 évvel halála után mit jelent az utódok számára? A www.kodaly125.hu oldalon elindult az "Ércnél maradandóbb"-sorozat, melyben ma élő muzsikusok, írók, színészek, képzőművészek, tudósok vallomásait olvashatjuk erről. Elsőként Csengery Adrienne operaénekes osztotta meg velünk gondolatait.

d7a5bab8-d00c-4b75-991f-4798a9f392e0

"Boldog vagyok, hogy még életében ismerhettem Kodályt, nemcsak mint zseniális zeneszerzőt, népzenekutatót és a Kodály-módszert kidolgozó, nem kevésbé zseniális pedagógust, de mint embert is: a szigorú, maximalista és mégis minden kicsiségre odafigyelő, minden fontos dolgot észlelő, észben tartó, nagyszerű embert. Nekem, mint afféle városi gyereknek kottából kellett népdalokat tanulnom, de zenei anyanyelvem elsajátítása mondhatatlan gyönyörűséget szerzett. Kisiskolás koromtól rendszeresen énekelem Kodály kórusműveit, s még gimnazista voltam, amikor a Magyar Televízió Ki Mit Tud? versenyén két társammal díjat nyertem, egy országgal ismertetve meg Bartók és Kodály legszebb háromszólamú nőikarait, amit mi természetesen hárman énekeltünk. Ettől fogva éveken át mi voltunk Kodály Zoltán "születésnapi ajándéka" a Magyar Tudományos Akadémián, nem utolsó sorban gimnáziumi énektanárunk, a méltán híres Kodály tanítvány, Mohayné Katanics Mária révén.

Mind a hárman zenei pályára készültünk, Kodály bölcs tanításával és útmutatásával. A Zeneakadémián azután – mint szólóénekes, megtanultam többek között Kodály minden szoprán hangra írott dalát és népdalfeldolgozását. Kezdő operaénekesként pedig elénekelhettem az Operában a Háry János Örzséjét.

Tíz esztendeje tanítok énekeseket a szombathelyi Bartók Fesztiválon, ahol Bartók mellett Kodály és a legújabb zene is műsorunkon van. Szép tapasztalatom, hogy amivel részletesen foglalkozunk, azt nemcsak jobban megismerik, jobban meg is szeretik a növendékek. Most, a kettős jubileum: Kodály születésének 125. halálának pedig 40. évfordulója tiszteletére a Magyarországi Jeunesses Musicales áldozatos közreműködésével igen nagy fába vágtuk a fejszénket, játékos zenei-műveltségi vetélkedőt hirdettünk meg két korosztálynak az egész Kárpát-medencében. Célunk, hogy jobban megismerjék és megszeressék Kodály Zoltán életét és munkásságát a határokon túli magyar fiatalok is. Kodály szavait kölcsönvéve: "A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható."

E heti kérdésünk: Milyen néven indult Csengery Adrienne két társával a Ki mit tud?-on? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!) A helyes megfejtés megtalálható a www.kodaly125.hu oldalon.

A helyes megfejtők közül ketten nyerhetik meg Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadását.