Gerzson

Kodály Genfben

2007.05.28. 00:00

Programkereső

A genfi Conservatoire de Musique nagytermében Kodály emlékhangverseny lesz október 13-án. Közerműködik: Perényi Miklós - gordonka, Perényi Benjámin - zongora és a genfi Studio Kodály kamarazenekara.
cbc57a5b-7555-452e-aa87-ecdc9be3f50e

A koncertet a genfi Kodály Stúdió szervezi az OKM támogatásával. A hangversenyen elhangzik Kodály Zoltán: Epigrammák, Szólószonáta és a Magyar rondo, Bach: C-dúr szvitje és Bach-Kodály: d-moll Prelúdium és fúga című műve. A koncert különlegessége, hogy apa és fia együtt játszanak.

Perényi Miklós a briliáns és nemzetközileg elismert magyar csellóművész 1948-ban, zenészcsaládban született. Rendkívüli tehetségét 7 éves korában felismerték, és felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola cselló szakára, ahol Banda Ede tanítványa volt. Enrico Mainardi professzor azzal támogatta a fiatal csellistát, hogy több mesterkurzusra is meghívta. Perényi további tanulmányait a Santa Cecilia Accademián végezte, ahol 1962-ben diplomázott, majd a következő évben díjat nyert a Casals Nemzetközi Gordonkaversenyen, Budapesten. Perényi Miklós 1980 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Emellett számos nemzetközi fesztiválon vesz részt előadóként, így többek között Luzernben, Prágában, Salzburgban, Bécsben, Hohenemsben, valamint Japánban és az Egyesült Államokban, ahol nemrégiben a Carnegie Hallban lépett fel a Centenary Jubilee előadássorozatban. 2007-ben vehette át második Kossuth-díját.