Aladár, Álmos

Vár a nyári Gyulai Vár

2007.05.28. 00:00

Programkereső

A Gyulai Várszínház idén 44. alkalommal rendezi meg a nyári Összművészeti Fesztivált. Harmadszorra ad otthont a Shakespeare Fesztiválnak, ezen kívül jazz, blues és irodalmi humor fesztivál, mesedarabok, musical, színházi vendégjátékok, komolyzene, népzene, operett és zenés játékok szerepelnek a június 29. és augusztus 12. közötti programsorozatban.

Az első színházi produkció a Shakespeare Fesztivál keretében bemutatott Lear király lesz, Szász János rendezésében. Ezt követően Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát rendezi meg Vidnyánszky Attila, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei közreműködésével. A harmadik bemutatóval a 100 éves magyar kabaréra emlékeznek. A Ködfátyolkép című zenés kabarét a műfaj jeles ismerője, Benedek Miklós állította össze és rendezi meg. A századforduló neves íróinak jeleneteit a Nemzeti Színház művészei adják elő. Negyedik bemutatóként Makk Károly rendezi az Egy szerelem három éjszakája című zenés játékot. Végül pedig augusztus 7-11-ig öt estén át Helyey László olvassa fel Hamvas Béla Karnevál című könyvét folytatásokban, rövidítve. Zongorán Binder Károly működik közre, akit az elhangzottak inspirálnak az ott megszülető improvizációkra.

A III. Shakespeare Fesztivált idén július 2-15. között rendezik meg, melynek programjában többek között szerepel Alföldi Róbert Szentivánéji álom rendezése a Bárka Színházból, és a new york-i Aquila Theatre Company Rómeó és Júlia előadása. De fellép Mikó István, aki Shakespeare darabokból készített egyszemélyes előadást, látható lesz a nagysikerű komédia, a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.), amelyet Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András ad elő. Esterházy Péterrel beszélget Elek Tibor, a Bárka című irodalmi folyóirat főszerkesztője a két író kapcsolatáról, "Shakespeare és Esterházy" címmel. Ezen kívül lesznek még egyéb előadások, filmvetítések, koncertek, korabeli ételkóstoló, valamint nyílik egy kiállítás, amelyen Shakespeare-előadások díszlettervei és jelmeztervei láthatók majd.

d5258b3c-6ff2-4b0d-b1af-95218dbf83e9

A XVI. Gyulai Vár Jazz Fesztivál sztárvendégei az USA-ból érkeznek. A világhírű gitáros Larry Coryell Triójában Pat Metheny együttesének két egykori tagja, Mark Egan és Paul Wertico játszik. A fesztiválon az egyik legnevesebb magyar jazz zongorista, Szabados György is játszani fog, aki a bartóki út legismertebb képviselője az improvizatív zenében. Az újjáalakult Gyulai Big Band most új műsorral jelentkezik a fesztiválon, igazi jazz big band hangzással. A Tószínpadon nemzetközi blues fesztivál lesz, amelyen fellép a Lord Bishop trió, a Pribojszki Mátyás Band és a The Hoochi Coochi Gals, amelyben Sonia Zambrano, Tóth Anetta és Orosz Andrea ad ízelítőt a műfaj gyöngyszemeiből.

Kodály Zoltán egyik legszebb daljátéka a Székely fonó, amelyet a Kodály-év tiszteletére mutatnak. Az előadás premierje, amelyet Novák Ferenc rendezett, márciusban volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az előadásban a szólistákon kívül közreműködik a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémia Kórustársaság, a Honvéd Férfikar és a Honvéd Tánckar.