Béla

Eötvös Péter brácsaversenye Kim Kashkashiannal és az NFZ-vel

2007.05.29. 00:00

Programkereső

Június 3-án, vasárnap este adja idei évadjának utolsó nagyzenekari bérleti hangversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – technikai okokból nem a szokásos helyszínen, a Művészetek Palotájában, hanem a Budapest Congress & World Centerben (korábbi nevén Budapest Kongresszusi Központban).
8b528f2b-29ae-4bb9-b359-f15d9fc1db8f

A Kocsis Zoltán vezényelte koncert különlegessége Eötvös Péter Replica című, brácsára és zenekarra írott versenyműve lesz, melyet az örmény származású, de az Egyesült Államokban született világhírű brácsaművész, Kim Kashkashian mutatott be a milánói Scalában 1999-ben, s most Budapesten is ő játssza a mű magánszólamát. Kashkashian immár visszatérő vendég a Nemzeti Filharmonikusoknál: először 2002 tavaszán, Bartók Brácsaversenyében lépett fel a Kocsis Zoltán vezette NFZ-vel.

Eötvös kompozícióját Debussy és Dvorák egy-egy műve foglalja keretbe az esten. A francia zeneszerző Három noktürnjének utolsó tételében – zseniális hangszerelési ötletként – a szirénhangokat szövegtelen kórus, egy 16 tagú nőikar szólaltatja meg, a Nemzeti Énekkar tagjainak tolmácsolásában.

Debussy-műveket egyébként júniusban még többször hallgathat a közönség a Nemzeti Filharmonikusok előadásában: a Triószonátát és Kocsis átiratában az Arabeszkeket az MTA Dísztermében, az NFZ tagjainak június 8-i kamarakoncertjén, illetve – igazi szenzációként, évtizedek óta először – a teljes Pelléas és Mélisande-ot, koncertszerű előadásban, Kocsis Zoltán vezényletével és nagyszerű nemzetközi szereplőgárdával június 15-én a Miskolci Operafesztiválon és 16-án 18:30-tól a Művészetek Palotájában.

A június 3-i koncert második részében Dvorák VI. szimfóniája hangzik el, amely mérföldkőnek bizonyult a zeneszerző pályáján: szimfóniái közül ez volt az első, amely nyomtatásban megjelent és nemzetközi sikert aratott. Talán itt sikerült először tökéletes egységbe ötvöznie a cseh népi stíluselemeket az osztrák-német szimfonikus hagyománnyal.

A hangversenyre korábban megváltott bérletek és jegyek az új helyszínre érvényesek. A fél nyolckor kezdődő koncertre érdemes a szokásosnál hamarabb érkezni. A bejáratoknál hostessek fogják segíteni a közönséget a helyfoglalásban.

(2007. június 3. 19:30 Budapest Kongresszusi Központ (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Debussy: Három noktürn; Eötvös: Replica - brácsára és zenekarra; Dvorák: VI. D-dúr szimfónia, op. 60; km.: Kim Kashkashian (brácsa), Nemzeti Énekkar Női Kara (karig.: Antal Mátyás); vez.: Kocsis Zoltán)