Béla

Kodály-játék 5.

2007.06.01. 00:00

Programkereső

A kettős Kodály-évfordulóhoz kapcsolódóan játékot indítunk. Játsszon a Fidelióval minden héten, és nyerjen egy kötetet Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadásából!
fc291c08-f7ed-4ad5-a872-e60dc649ff9a

Kiemelkedő jelentőségű, hogy teljessé vált a Hungaroton háromrészes sorozata, amelyen Kodály Zoltán valamennyi vegyeskari kompozíciója hallható. Az alkotásokat Kodály kórusműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója, a Bartók – Pásztory- és Magyar Örökség-díjas Debreceni Kodály Kórus adja elő – a sorozat előző két darabjától eltérően nem Erdei Péter, a Kecskeméti Kodály Intézet igazgatója, hanem – Párkai István, Kossuth-díjas karnagy vezényletével. A mintegy félszáz vegyeskari mű 1948 és 1965 között keletkezett darabjai kerültek a lemezre, így hallható a zeneszerző két legnagyobb szabású a cappella alkotása, a Zrínyi szózata, valamint a Kisfaludy Károly elégiájára készült remekmű, a Mohács.

E heti kérdésünk: Melyik évben született a Zrínyi szózata? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba, csak egy évszámot írjon!) A helyes válasz megtalálható a www.kodaly125.hu oldalon.