Irén, Írisz

Új Hungaroton kiadványok

2007.06.01. 00:00

Programkereső

A Hungaroton két jelentős lemezzel tiszteleg Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulóján. Elkészült a Vegyeskari művek utolsó része, valamint napvilágot látott a 2006-ban született Öt szerző miséje című kóruslemez is.

Kiemelkedő jelentőségű, hogy teljessé vált az a háromrészes sorozat, amelyen Kodály Zoltán valamennyi vegyeskari kompozíciója hallható. Az alkotásokat Kodály kórusműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója, a Bartók – Pásztory- és Magyar Örökség-díjas Debreceni Kodály Kórus adja elő – a sorozat előző két darabjától eltérően nem Erdei Péter, a Kecskeméti Kodály Intézet igazgatója, hanem – Párkai István, Kossuth-díjas karnagy vezényletével. A mintegy félszáz vegyeskari mű 1948 és 1965 között keletkezett darabjai kerültek a lemezre, így hallható a zeneszerző két legnagyobb szabású a cappella alkotása, a Zrínyi szózata, valamint a Kisfaludy Károly elégiájára készült remekmű, a Mohács.

7432b6c9-e672-4cce-a33f-185bfb794b2d

A Hungaroton nemrég megjelent másik kóruslemeze a Kodály-évben különleges vállalkozás gyümölcse. Fő műsorszáma egy mise, amelyet öt ismert magyar zeneszerző közösen írt. A Missa Quinque Auctorum (Öt szerző miséje) a Magyar Rádió Énekkarának az ösztönzésére született 2006-ban; a kórus kedvelt és népszerű kortárs zeneszerzőit, Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost kérte fel közös mű írására. Ezen komponisták – akiket a legfiatalabb Gyöngyösi Levente kivételével sokszor illetnek "A négyek" elnevezéssel is – zenéjében közös a közönségbarátnak nevezhető hangvétel, amelynek köszönhetően ez a mise is dallamos, érdekes, s a közönség megszokott hangzásigényéhez közel áll. Az Öt szerző miséje mellett a lemezen helyet kapott a nemrég bemutatott Karnyóné című opera komponistája, Vajda János Missa in D című opusa, valamint Csemiczky Miklós és Orbán György rövidebb egyházi alkotásai is. A műveket a kortárs magyar kórusművészet elhivatott előadógárdája, a Magyar Rádió Énekkara szólaltatja meg Selmeczi György, Erdei Péter, illetve karigazgatója, Strausz Kálmán vezényletével.