Gábor, Karina, Ders

Új utak

2007.06.01. 00:00

Programkereső

Hamar Zsolt, a Liszt-díjas karmester, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója nemrég a Zürichi Operaháztól kétéves szerződést kapott, amelyben három premierre és két produkció felújítására kérték fel a következő évadban.
ff0d6a75-db9f-4c4b-885b-74149c9bcbf8

A fiatal karmester májusban debütált egy balett premierrel a világ egyik legrangosabb operaházának számító művészeti fellegvárban, a Zürichi Operaházban. A rendkívüli siker két éves szerződést eredményezett. Hamar Zsolt a 2007/2008-as évadban Paisello Sevillai borbély című operáját és Bizet Carmenjét vezényli, felújítja Mozart Az álruhás kertészlány (La finta gardineira) című operáját, illetve Humperdinck Jancsi és Juliska című művét.

A dirigenst és a Pannon Filharmonikusokat június 19-én hallhatja legközelebb a budapesti közönség, a március 9-i, A költő szerelme című hangverseny – amely Hamar Zsolt karmester betegsége miatt elmaradt – pótlásaként. A pécsi együttes Maurice Ravel Nemes és érzelmes keringőit, Kurtág György1976-80 között Dalos Rimma - lánykori nevén Rimma Vlagyimirovna Truszova – orosz származású költőnő 21 versére komponált dalciklusát és Robert Schumann III. Esz-dúr, "Rajnai" szimfóniáját szólaltatja meg. Az est szólistája Váradi Marianna szoprán énekesnő lesz.

A koncert a pécsi együttes négy részből álló Könyvek című, 2007-es budapesti koncertsorozatának utolsó része. E négy alkalom során a Pannon Filharmonikusok egy gazdag könyvtárba, és az irodalmi alkotások világába kalauzolta a klasszikus zene barátait, ahol a világirodalom négy remekműve elevenedett meg – azt hiszem, hasznos olvasmány volt…

(2007. június 19. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A költő szerelme - a Pannon Filharmonikusok koncertje; Ravel: Nemes és érzelmes keringők; Kurtág: A megboldogult R. V. Truszova üzenetei, op. 17; Schumann: III. Esz-dúr "Rajnai" szimfónia, op. 97; km.: Váradi Marianna (szoprán); vez.: Hamar Zsolt)