Konrád, Tivadar

A szünetek koncertje

2007.06.05. 00:00

Programkereső

Christopher DeLaurenti amerikai zeneszerző és hangművész hét éven át készített titokban felvételeket zenekari koncertek szüneteiben. A GD Stereo gondozásában megjelent lemeze a Favorite Intermissions (Kedvenc szünetek) címet viseli.
c416d6c7-7542-45bc-82c5-21abda9ac620

A borítón magyarázatként ez olvasható: "Zene Beethoven, Stravinsky és Holst művei előtt és között". A 39 éves seattle-i művész több mint ötvenórányi felvételt készített véletlenszerű hangokból, oboanádak sípolásából, gyakorlófutamokból, széklábak húzásából és a közönség morajlásából. Hasonló felvételek készítése, csakúgy mint a fényképezés, szinte minden hangversenyteremben tilos, de valószínűtlen a jogi retorzió, hiszen a szünetekben felvett részletek közreadásával senki sem károsult.

A felvétel esetlegességében John Cage koncepcióját követi, DeLaurenti úgy gondolja, a hangok bármely gyűjteményében zene rejlik. A korábban figyelmen kívül hagyott, váratlan és rejtett muzikális elemeket szeretné megmutatni a szünetek gyakorlóhangjai, a klasszikus zenészek improvizációi által. Egy interjúban úgy fogalmazott, akkor éri el célját, ha valaki a lemez hatására figyelmesen hallgat egy koncertszünetben, remélve, hogy zenei élményben lesz része.