Irén, Írisz

Távozik az EKF Program igazgatója

2007.06.06. 00:00

Programkereső

Távozik posztjáról még júniusban Kiss Tibor, a Pécs2010 Menedzsment Központ általános igazgatója. Az ügyvezető igazgató a napokban kérte felmentését Tasnádi Péter polgármestertől, aki azt elfogadta, a döntést a közgyűlésnek kell véglegesítenie.
e29e86e2-2a13-4225-94cb-4fb7878895ef

A mérnök-közgazdász szakember távozását azzal indokolta, hogy a BIOKOM Kft. ügyvezetői posztja, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt koordinálása, az egyéb, környezetiparral kapcsolatos programokban való részvétel és az egyre több feladatot jelentő EKF (Európa Kulturális Fővárosa) Program általános igazgatói feladatainak további együttes ellátása már túl nagy terheket jelentene.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az elmúlt év decemberében történő Európa Centrum Kht. ügyvezetői kinevezést is azzal a feltétellel vállalta, hogy a későbbiekben visszatérnek a programon belüli szerepvállalására, de az akkori kritikus helyzetben az önkormányzatnak nagy szüksége volt arra, hogy egy gyakorlott menedzser teremtse meg a program strukturális, infrastrukturális, tárgyi és szervezeti kereteit, oldja meg az addig több cégben zajló feladatok egy kézbe történő szervezését, hozza egyensúlyba a fejlesztési, marketing, kommunikációs és pénzügyi feladatok ellátását.

Az elmúlt pár hónap alatt a projektnek ez a szakasza is lezárult: a tárgyi, anyagi feltételek javarészt rendelkezésre állnak, tapasztalt, jó szakemberek kerültek az immár egy cég alkalmazásába. Tisztázódtak a különböző helyi és kormányzati érdekeltek közti viszonyok, melyeket Pécs város Közgyűlése az EKF új struktúrájáról döntő határozatában el is fogadott.

A későbbiekben már olyan vezetőre van szükség, aki a különböző fejlesztési programok kivitelezésében, a művészeti és kulturális rendezvényekkel járó közszereplésekben, a kormányzati és önkormányzati szereplők közötti kapcsolat további erősítésében, koordinációjában még hangsúlyosabb szerepet tud vállalni, tehát egy tényleges, főállású igazgatója tud lenni az EKF éveken át húzódó fejlesztési és programsorozatának.

Kiemelte, hogy nem a beruházások késlekedése kapcsán a várost ért komoly kritikák miatt állt fel - bár véleménye szerint nem ártana újragondolni a fejlesztési projektek tartalmi és hosszú távú fenntarthatósági kérdéseit. A korábban megvalósított kulturális főváros programok tapasztalatai is azt mutatják, hogy ezen rendezvények elsődleges célja nem nagy beruházások, fejlesztések megvalósítása volt, hanem sokkal inkább egy széles körű kulturális és művészi tartalom létrehozása. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ilyen szempontból Pécs a meglévő adottságainak és kulturális örökségének köszönhetően visszafogottabb fejlesztésekkel, a meglévő intézmények, létesítmények felújításával és a közterületek, parkok már most is, mint Magyarország egyik legurbánusabb városa méltó és alkalmas arra, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa legyen.