Konrád, Tivadar

Koncertsorozat a fertődi Esterházy-kastélyban

2007.06.07. 00:00

Programkereső

Az Esterházy-kastély újkori zenei életében fordulópont volt a 2006-os esztendő – egyfajta visszatérés a 18. század hagyományaihoz, a látogatót szinte naponta zenével megörvendeztető Eszterházához. Ez idén sem lesz másképp, a kastély szeptember 16-ig kínál koncerteket.

A 2006-os koncersorozatával a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága továbblépett a három zenei fesztivált (a Budapesti Vonósok tíz napos, az Orfeo zenekar két hétvégén megtartott, és a Haydn Eszterházán fesztivál egy hetes fesztiválja) magában foglaló eddigi gyakorlattól. Fertőd-Eszterháza újabb kori történetében első ízben elevenedett meg a 18. századi Eszterháza zenei élete: április 12-től szeptember 17-ig újra, rendszeresen zene szólt a kastélyban. 2006. augusztus 10-én emlékezett Európa Michael Haydn halálának 200. évfordulójára. A tavalyi év hagyományait folytatva az idei koncertévad is emléket állít Joseph Haydn öccsének, Michael Haydnnak, aki a bécsi Stephansdom kórusában eltöltött évek elmúltával a salzburgi hercegérsek szolgálatába szegődött.

A júniusi koncertprogram nyitó eseménye Joseph Haydn halálának 198. évfordulója előtt tiszteleg. A fellépők között lesz Bodrogi Éva, Kiss Noémi (ének), Somlai Petra (csembaló és fortepiano), Boldóczki Gábor (trombita), a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Pulzus Vonósnégyes, Balogh Zsolt (fortepiano), Szilasi Alex (zongora), Szűcs Péter (hegedű), a korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar, az Esterházy Trió, az Accord Vonósnégyes, Zsoldos Bálint (zongora), az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Cornell University tanára, Malcolm Bilson, valamint a Nádor Vonósnégyes. A koncerteken M. Haydn, J. Haydn, Tartini, Ignaz Pleyel, J.B. Vanhal, J.N. Hummel, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms és Mendelssohn művei hangzanak el.

A júliusi hangversenyek sorát a Budapesti Vonósok 13. Haydn Fesztiválja nyitja meg, melyen idén is nyolc koncert lesz hallható. Az elmúlt évekhez hasonlóan az együttes és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága közös szervezésében valósul meg a számos világhírű szólistával közreműködő tizenhat tagú zenekar nevével fémjelzett fesztivál. A hangversenysorozat során fellép Jana Bouskova hárfaművész, Hansgeorg Schmeiser fuvolaművész, Jeremy Menuhin és Ágoston András hegedűművészek, és Gustav Rivinius csellóművész.

Augusztusban folytatódik az Orfeo Zenekar sorozata: a 2002-ben elkezdett monumentális vállalkozás azt tűzte ki céljául, hogy a 2009-es Haydn bicentenáriumig a "művek születési helyén", a Haydn által egykor vezetett zenekar létszámával, korhű hangszereken mutassa be azt a közel 80 szimfóniát, amelyet a zenetudomány és az utókor a "klasszikus szimfónia kialakulásának alapjaként" ismer. Augusztusban ezen kívül Michael és Joseph Haydn egyházi kamarazenéje és zenekari művei is megörvendeztetik a zenekedvelőket, Zádori Mária, a Trio Antiqva, Kelemen Barnabás hegedűművész, Kokas Dóra csellóművész, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar előadásában.

a2a25c4c-4397-4c74-9ec6-792aa11e0409

A 2007-es Eszterházai koncertévad méltó befejezéseként az immár második alkalommal megrendezésre kerülő II. Haydn Vonósnégyes Fesztivál zárja, melynek során nyolc világszínvonalú koncertet hallhatnak az érdeklődők. A vonósnégyes fesztivált a Microcosmos Vonósnégyes nyitja meg, őket követi a négy fiatal hölgyből álló francia vonósnégyes, a Quatuor Psophos ad koncertet, majd az Accord Vonósnégyes, a Tomasini Vonósnégyes, a Somogyi Vonósnégyes, vendégükkel, Feletár Melinda hárfaművésszel, az Authentic Quartet, és a németországi Kuss Quartet ad koncertet. A II. Haydn Vonósnégyes Fesztivál záróakkordjaként egy ugyancsak világhírű együttes, a London Haydn Quartet játszik, szeptember 16-án.