Konrád

Új zeneigazgató - új bérletek

2007.06.07. 00:00

Programkereső

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar 2007. június 5-i sajtótájékoztatóján bemutatták az augusztus 1-től hivatalba lépő új zeneigazgatót, Keller András Liszt-díjas hegedűművészt, aki felvázolta a 2007/2008-as évad terveit, és az új bérletsorozatokról is beszámolt a sajtó képviselőinek.
e1ffbf69-2d8c-41e0-a4cd-215583cd138d

Dr. Bolvári-Takács Gábor, a zenekar ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a március 14-én meghirdetett zeneigazgatói álláshelyre 17 pályázó jelentkezett, közülük a kuratórium kilenc személyt hallgatott meg. A zenekar előtti bemutatkozásra Keller András és Julian Kuerti karmester kapott felkérést. Az érthetően több hétig tartó bírálati eljárás során a kuratórium bekérte a társulat véleményét és a zenekar művészeti tanácsának állásfoglalását, majd a testület döntött az új zeneigazgató személyéről.

Ezután Keller András ismertette a júniusban meghirdetésre kerülő bérleteket. A Fischer Annie nevével fémjelzett bérletben a bécsi klasszikus muzsika kerül előtérbe, ahol Mozart zongoraversenyek találkoznak Haydn indulókkal és szimfóniákkal. Keller András jövőbeni tervei között szerepel ugyanis, hogy Mozart összes zongoraversenyét és Haydn Londoni szimfóniáit is megszólaltassa a zenekarral.

A másik nagy zenekari bérlet Bartók nevét viseli, amely négy koncertből áll. A hangversenyeken megszólaltatott művek felölelik a Beethoventől Góreckiig tartó zenei korszakot. A sorozat egyik kuriózumának számító előadása Górecki III. szimfóniája, annál is inkább, mivel ez a mű a hazai koncerttermekben még nem volt hallható.

A 2007/2008. évadban olyan kiemelkedő vendégművészek fogadták el a zenekar meghívását, mint Juliane Banse, Jevgenyij Koroljov, valamint Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Vashegyi György és Várjon Dénes.

Folytatódnak a zenekar sikeres ifjúsági koncertsorozatai, a 4-7 évesek részére készített Manó bérlet és a 8-14 éves korosztály részére meghirdetett Pinokkió sorozat. Ez utóbbi műsora az izgalmas görög mitológiába kalauzolja el ifjú hallgatóit. Az előadásokat a Magyar Televízió pedagógiai, irodalmi és más kulturális műsoraiból ismert szerkesztő-műsorvezető, Lévai Balázs vezeti.

Keller András elmondta, hogy az ősz folyamán további két bérletsorozatot szeretne meghirdetni. Az egyik a Bach és a XX. század, mely a Simon Albert emlékére alcímet viseli. A négy előadásból álló koncertsorozatnak az Olasz Kultúrintézet ad otthont. A másik sorozat a nagy sikerű Kamarabérlet, amelyben a zenekar művészei kisebb formációkban mutatkozhatnak be.

A zenekar 2007/2008. évad bérletei június 21-től kaphatók a budapesti Nagymező jegyirodában, július 2-tól pedig más, ismert jegyirodákban vásárolhatók meg. A bérletekről és az értékesítésről bővebb információt a zenekar honlapjáról kaphatnak az érdeklődők.