Konrád

A Bartók rádió júliusi hírei

2007.06.09. 00:00

Programkereső

Mozgalmas hónap lesz a július a Bartók rádióban. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő programokból.
8d086e49-5e88-4c65-9754-451a1b1ade08

A Rádió zenei együtteseinek fellépései Július 8-án és 9-én a Weimari Kongresszusi Központban – az "Ungarischer Akzent - Németországi Kulturális Évad" keretében – Liszt: Szent Erzsébet legendája hangzik el a Magyar Rádió Énekkara, a Weimari Staatskapelle és Goethe Gimnázium Kórusa közreműködésével, Carl St. Clair vezényletével.

Hangverseny- és operaközvetítések külföldről Júliusban világszerte indulnak a nyári zenei fesztiválok. Az Eurorádió gazdag kínálata jóvoltából szinte minden második nap felcsendül a Bartók hullámhosszán egy-egy koncert vagy opera különböző külföldi helyszínekről. Július 1-jén az Amszterdami Concertgebouw-ban Frans Brüggen vezényel Beethoven-Mozart hangversenyt a Holland Rádió Kamara-filharmonikus Zenekarának élén.

3-án a Milánói Scalából a Traviata dallamai szólnak, a címszerepben Angela Gherghiu, a karmester Lorin Maazel. 5-én a párizsi St. Denis Bazilikában Kurt Masur dirigálja a Francia Rádió együtteseinek élén Britten Háborús requemjét. 7-én a belgiumi Saint-Hubert Bazilikából Stravinsky-, Prokofjev- és Schumann-művek hangoznak el. Schumann-szimfónia szerepel Heinz Holliger július 10-i zürichi koncertjén is, Honegger, Holliger és Erich Schmid kompozíciói mellett.

12-én a johannisbergi Metternich herceg teremben Frank Peter Zimmermann és Emanuel Ax ad Beethoven-szonátaestet. Július 13-án, pénteken indul a nagy hagyományú BBC Promenádkoncertek sorozata a londoni Royal Albert Hallban: a nyitó hangversenyen Jirí Belohlávek vezényli a BBC zenei együtteseit, a műsoron Walton- és Elgar-művek után Beethoven 9. szimfóniája. 18-án szerdán a 80 éves Kurt Masur születésnapi koncertjére kerül sor a Royal Albert Hallban, Csajkovszkij- és Bruckner-műsorral. Július 14-én a burgundi Hospices de Beaune hangulatos udvaráról Mozart Figaro házassága című operáját sugározza a Bartók rádió.

Július 15-én délelőtt a grazi Stefaniensaalból Haydn Évszakok oratóriuma csendül fel Nikolaus Harnoncourt vezetésével. 15-én este indul a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, a nyitóhangversenyen Bartók- és Bruckner-mű szólal meg, a Hamburgi Rádió Szimfonikus Zenekarának élén Christoph von Dohnányi. Július 16-án és 24-én a Musica Mundi Fesztivál két hangversenye kerül közvetítésre a genevali Château du Lac-ból; a második koncerten a magyar Kodály Vonósnégyes játszik Mozartot, Kodályt és Schubertet.

Július 21-én, szombaton az Orange-i Théàtre Antique-ból Puccini Pillangókisasszonya csendül fel, Yutaka Sado vezényletével, a címszerepben Veronica Villaroel. Július 23-án Schubert társasénekeiből ad különleges koncertet Dorothea Röschmann, Ian Bostridge és Thomas Quasthoff, Julius Drake zongora közreműködésével.

Bayreuth-i Ünnepi Játékok 2007 Július 26-án a Tannhäusert Fabio Luisi vezényli, Tannhäuser szerepében Wolfgang Millgramm, Erzsébet Ricarda Merbeth, Vénusz Németh Judit. Július 27-én, 28-án, 30-án és augusztus 1-én hallgathatják meg a Bartók rádió hallgatói Wagner Tetralógiáját, Christian Thielemann vezetésével. Augusztus 2-án a Parsifal előadását Fischer Ádám irányítja.