Csilla, Noémi

Barokk zene a Festetics Palotában

2007.06.10. 00:00

Programkereső

Június 18-án este a reprezentatív Festetics Kastélyban tizennyolcadik századi neves zeneszerzők kamarazenéje szólal meg Csalog Benedek barokk-fuvola és Shalev Ad-El csembalóművész előadásában.

Csalog Benedek, aki 1965-ben született, zongorázni, furulyázni majd fuvolázni tanult és 1987-ben Elek Tihamér osztályában szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ez után Barthold Kuijken hágai osztályában tanult tovább, itt 1991-ben szerzett barokk-fuvola diplomát. Nemzetközi karrierje főiskolás évei alatt kezdődött, szólistaként a fontosabb európai fesztiválok (Flandriai Fesztivál, Holland Fesztivál, Musicora Paris, Innsbrucki Régi Zene Hetek, Avignoni Fesztivál) vendége volt. Azóta fellépett a legtöbb európai országban, Amerikában, Braziliában, Japánban, Oroszországban és a Közel-Keleten. 1992 óta a lipcsei "Hochschule für Musik und Theater" barokk-fuvola tanára, mesterkurzusokat tart rendszeresen Magyarországon kívül Tokióban, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, a zürichi, lisszaboni és gdanski Zeneakadémián, Berlinben, Utrechtben és Braziliában, a budapesti Doppler Intézet vendégtanára és a Tokaji Régi Zene Nyári Egyetem művészeti vezetője. Szólistaként eddig tíz CD-t jelentetett meg a Hungarotonnál és német cégeknél.

f7f2259b-a652-40d0-8a1f-b7c36645f1f1

Shalev Ad-El 1968-ban született Izraelben. Hamarosan Európa egyik legkeresettebb continuo-játékosáva vált. AICF ösztöndijjal végzett a Hágai Kiályi Zeneakadémián és 1987-ben első díjat nyert a Francois Shapira versenyen. Szólistaként Izrael vezető zenekaraival lépett fel, így az Izraeli Filharmónikusokkal, az Izraeli Kamarazenekarral, a Haifai Szimfonikusokkal. Karmesterként és csembalistaként is koncertezett egész Európában, a Távol-Keleten, Dél- és Közép-Amerikában, az Egyesült Államokban. 1992-ben néhány kiváló norvég szólistával megalapította az Osloi Barokk Szólisták kamarakórust. Ezt az együttest vezényelte többek között a Prágai, Flandriai (Brugge, Gent), Münsteri Fesztiválon, a Fasch Fesztiválon, Dijonban, lipcsei Gewandhausban, az Izraeli Fesztiválon, New Yorkban és a hallei Haendel-Festspiele-n. 1997-től vendégkarmestere a Hallei Filharmónikusoknak. Shalev Ad-El több mint 45 CD-t vett fel.Tagja az "Il Gardelino" (B), a "The Dorian Consort" (CH) együtteseknek, és művészeti vezetője az Academia Daniel (It) együttesnek. Shalev Ad-El tanára volt a Drezdai Régi Zene Akadémianak, a brunni Masaryk Egyetemnek és a Bostoni Egyetemnek, valamint mesterkurzusokat tartott a moszkvai Csajkovszkij Konzervatoriumban, Tallinban, Rheinsbergben, a Floridai Állami Egyetemen, Interlockenben, Bloomingtonban, a Longy School of Music-ban, a Fukuoka Fesztiválon, a pekingi, havannai, limai es la paz-i zeneakadémiákon, a Buenos Aires Katolikus Egyetemen és a Rio de Janeiró-i UNIRIO-n.

(2007. június 18. 19:30 Festetics Palota (Budapest) - Csalog Benedek (barokk fuvola) és Shalev Ad-El (csembaló) koncertje; XVIII. századi zeneszerzők művei)