Konrád

Orgonabemutató a Szent István Bazilikában

Programkereső

Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. A harmadik bemutatóra június 7-én a Szent István Bazilikában került sor.

Diósi Tamás orgonaművész, orgonatanár így ír az eseményről: "Immáron a harmadik orgonabemutató is lezajlott Budapesten, ezúttal a Szent István Bazilikában. Örömmel tapasztaltam, hogy a fővárosból és vidékről is igen szép számmal érkeztek érdeklődők. Az orgona történetének főbb mozzanatait Koloss István zeneszerző és orgonaművész ismertette, majd a tőle megszokott spontaneitással pár ütemes színes improvizációkkal mutatta be az orgona regisztereit, regisztercsoportjait.

A hangszerbemutató után itt is lehetőség nyílt az orgona kipróbálására. Koloss István orgonaművész készséggel segített a felcsendülő darabokat beregisztrálni, s így arról is meggyőződhettünk, hogy noha a hangszer alapvetően romantikus hangzással bír, azért a barokk orgona irodalom is jól játszható rajta. Jómagam három zeneiskolás növendékemmel érkeztem Salgótarjánból, így tanítványaim a zeneiskolánkban lévő kisebb, 22 regiszteres mechanikus orgona után megtapasztalhatták azt is, hogy miként viselkedik egy nagy térben felépített, nagy hangtömeggel bíró romantikus orgona. Mendelssohn, Franck, és Gigout egy-egy művét játszották el. Mindhármuknak izgalmas élmény volt a nagyorgonán játszani, érdekes és értékes tapasztalatokat szereztek.

Ezek után jómagam is kipróbáltam a hangszert egy még "műhelymunka" alatt lévő darabbal. Mi tagadás, valódi élmény volt rajta Widor VI. szimfóniájának Allegro-ját játszani, még akkor is, ha a darab állapota bizony még messze van a tökéletestől. Öröm volt hallani a felnövekvő generáció képviselőit is. Hallhattunk többek között egy jól sikerült Langlais: Incantation-t, egy Bach: G-dúr fúgát is.

Játszott később egy 10-12 év közti fiú is egy egészen rövidke kis orgonadarabot. Hallatszott és látszott rajta, amellett, hogy tehetséges, korát meghazudtolóan szépen és kulturáltan nyúlt az orgonához. Nem csodálkoznék, ha később még hallanánk róla. Több jó értelemben vett amatőr orgonistától is meglepően szép produkciókat hallottunk. Ezúton is gratulálok Váradi István orgonaépítő úrnak a szépen sikerült orgonához, és köszönjük, hogy megtisztelt bennünket jelenlétével. Köszönet illeti Fehér László karnagy urat, hogy segített létrehozni a csütörtök esti programot, valamint Koloss István orgonaművész-zeneszerző úrnak a hangszerismertetőért, a regisztrálásért, és az improvizációért. Végül, de korántsem utolsó sorban köszönet az est főszervezőjének fáradhatatlan munkájáért. Bízom benne, hogy sok hasonlóan jól sikerült orgonabemutató vár még a hangszerek királynőjének népes rajongó-táborára."

4c80c539-73eb-404e-8d6d-493536dfd19f

Kristóffy Hajnalka is beszámolt a bemutatóról: "A csütörtöki Szent István Bazilika orgonabemutató nagyon családias légkörben zajlott. Az orgona történetének fontos fejezeteit Koloss Istvántól hallhattuk, aki kedvesen és laikusok számára is érthetően beszélt az egyébként igen bonyolult témáról. Az orgona belsejébe benézve láthattuk, milyen átgondoltság kellett ahhoz, hogy a sok regiszter még több sípját el tudják helyezni egy relatíve kis helyen.

Jónéhányan kaptak lehetőséget az orgona kipróbálására. Szerencsére Koloss István segített a regisztrálásban, különben a játékosok elvesztek volna a rengeteg regiszter között. Mivel sokan, sokat és sokfélét játszottak, az orgonabemutató túl nyúlt az előre meghatározott kereteken. Az orgona hangzása mindenkit lenyűgözött: volt, aki a hangzás monumentalitását élvezte, volt, aki a hangszínek sokféleségét és végtelen variációit. Az olyan laikusok, mint én is, gyarapíthatták elméleti ismereteiket – és a gyakorlatiakat is, hiszen egy ilyen kitűnő orgona meghallgatása sok zenei tudást is ad, szinte észrevétlenül. Azt hiszem, a Szent István Bazilika orgonabemutatója még sokáig emlékezetes marad számomra."

Surányi Gábor is küldött nekünk beszámolót: "Immár második alkalommal vehettem részt a Fidelio fórumosai jóvoltából megszervezett orgonabemutatón. Amikor beléptem a Szent István Bazilika karzatára, már magával ragadott a díszsípsor és a játszóasztal. Jó volt Koloss István tanár úr szavait hallgatni, de annál inkább az egyesével bemutatott nyelv karokat vagy az improvizációját.

Számomra a legemlékezetesebb az orgona hangja volt, konkrétan a két 32’-as pedálregiszter. Amikor megszólaltak, beleremegett az egész karzat, nem csak hogy hallottam az orgonát, de "éreztem" is. Felejthetetlen! Megemlíteném a spanyol trombitákat, de ugyanúgy tetszettek a fuvola, fagott vagy görbekürt regiszterek is, a tuttiról már nem is beszélve.

Megszólalt az egyik kedvencem is: Stanley-től a Trumpet Voluntary. Örültem, hogy édesapám is kipróbálhatta az orgonát, és tetszett Norbi barátom játéka is. A felnőttek közül nekem adatott meg az a kivételes lehetőség, hogy egy kicsit bemászhattam az orgonába. Törpének éreztem magam az 5-10 méteres sípok között. Egyszóval csodaszép alkalom volt, csak bátorítani tudok minden kedves érdeklődőt, hogy jöjjenek el az előttünk levő bemutatókra!"

(2007. június 7. 19:00 Szent István Bazilika (Budapest) - Koloss István, Fehér László és Váradi István orgonabemutatója)