Csilla, Noémi

Senki többet, harmadszor

2007.06.15. 00:00

Programkereső

MS3 klasszikus gitárművész - a Digimpro/YourSpins zenei szoftverrendszer és fájl formátum feltalálója - harmadszor és egyben utoljára fog neki a 150koncertnek, így a három és fél éves kultúrmisszió az idén a végéhez ér.
6fd60a61-40b0-41b3-85ce-eaf4480c60ce

A 150koncert alapötlete 2003 - ban fogalmazódott meg, amikor MS3 balatonfelvidéki falvakban, templomokban adott koncerteket, olyan településeken, ahol addig még nem voltak gitárkoncertek, de általában hangversenyeket is nagyon ritkán rendeznek. Meglepő volt a fogadtatás, hiszen komoly igény mutatkozott a klasszikus gitárzenére.

Először 2005-ben került megrendezésre a 150koncert: a Balaton körül 90 nap alatt zajlottak a koncertek. Közel hatezer látogatója volt akkor az előadásoknak, ebből legalább kétezer iskolás gyerek volt. 2006-ban már országos méretűvé vált a sorozat, a tavalyi évben április 1-től október végéig tartott a turné, amelyet tízezren néztek meg, több ezer gyerek részvételével.

"Nagyon ritka az, hogy budapesti művészek kisebb, falusi közönségnek is szívesen játszanak, ezért a koncertek alatt szinte mindenhol kitüntetett szeretettel fogadtak. A két 150koncert eredményeképpen sikerült mindenféle elitista művészi allűrömet levetkőznöm. Az motivál mindössze, hogy szép hangokat játsszak, játék közben jól érezzem magamat és semmilyen szakmai szempontnak nem kívánok megfelelni, ha egyáltalán vannak ilyenek. Tavaly Györgytarlón a koncertem után odajött hozzám egy 50-es, cserzett arcú férfi és azt mondta, hogy szeretne ő úgy villanyt szerelni, ahogyan én gitározom. Ennél őszintébb és lelkesebb dicséretet még sohasem hallottam..." - mondta el a művész. "A turné célja nem változott: a klasszikus zene, ezen belül is a klasszikus gitárzene lehető legszélesebb körű elterjesztése - minden korosztálynak." - tette hozzá MS3.

A nyughatatlan gitárművész az idén nyáron is nekiindul a 150koncertnek: regionálisan közel egy év alatt 150 koncertet ad Magyarországon, Erdélyben és a Felvidéken is játszani fog, a sorozat június 23-án Szentkirályszabadján a Római Katolikus Templomban és Zircen a 'Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat' keretében kezdődik.