Béla

Vive la musique!

2007.06.21. 00:00

Programkereső

Több mint húsz éve emlékeznek meg a zenéről a nyári napforduló idején, június 21-én. A Zene Ünnepét először Franciaországban tartották meg 1982-ben, azóta több száz országban adnak ingyenes zenei programokat ezen a napon.
72d7b2d7-65c6-4ad0-90c0-19824c6f5afd

Budapesten is számtalan helyszín ad otthont a koncerteknek, a stílus- és műfajkavalkádban mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot. A Millenáris Szabadtéri Színpadán versenygyőztes zeneakadémisták adnak műsort, a zenepavilonban pedig a jazz-t reggae-vel, a funkyt a klasszikus zenével keverő Nicoicmus trió lép föl. A Fogadó Padlás Galériáján "2 in 1 – zenészképek" címmel kiállítás nyílik. A földszinten a 2007-es Budapesti Fringe Fesztivál díjazottjai, a Pribojszki Mátyás Band és a Zavarock ad koncertet, majd a magyarországi cigány zenei hagyományokból merítő Nomada zenekar játszik.

A Vörösmarty téren a máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda, a magyar zenészekből álló Chicago Jazz Gang, a mexikói folklórt játszó Ballet Folclorico Quetzal, és a görög dallamokat felvonultató Maskarades Zenekar lép fel. A Dunakorzón délután térzene köszönti az érdeklődőket: a 15 éves Honvéd Palota Zenekar szórakoztatja a közönséget. A Szomory Dezső téren pedig a hetven éve alakult Budapesti Vándor Kórus lép fel.

Nem csak élő muzsikát élvezhetünk ezen a napon, napvilágot lát két újdonság is. A Kodály jubileumi év alkalmából az Etnofon Records és a Néprajzi Múzeum közösen jelenteti meg Kiss Ferenc Pávaének című művének koncertfelvételét DVD-n. A másik kiadványt szintén az Etnofon neve fémjelzi: a "Világzene Magyarországon 1972-2006" egy 4 CD-ből álló gyűjtemény, mely a magyarországi világzene történetét tekinti át a műfaj legrangosabb előadóinak felvételeivel a tradicionális népzenétől az autonóm feldolgozásokon át az etnodzsesszig.