Emma

10. Jubileumi Zsidó Nyári Fesztivál

2007.06.25. 00:00

Programkereső

Tizedik éve rendezik meg a nyár utolsó hetében az évről évre színes programokkal jelentkező Zsidó Nyári Fesztivált. Az augusztus 25. és szeptember 9. közötti jubileumi rendezvénysorozaton számos művészeti ágban képviselteti magát a több ezer éves zsidó kultúra.
fd1f165f-cfab-4c03-a856-533aba9a837b

A kínálatban szerepel színház, film, képzőművészet, fotóművészet, festészet, jazz, operett, oratórium, klezmer, könnyűzene, irodalom, film, kamarazene, valamint ifjúsági programok, kézműves kirakodóvásár, szabadtéri zenés programok és kávéházi irodalmi estek is. Számos művész idén lép fel először a fesztiválon: 2007-ben első alkalommal látogat Magyarországra az oslói születésű Bente Kahan énekes-előadóművész, a Wroclawi White Storch zsinagóga igazgatója, a Wroclawi Zsidó Hitközség gyermekkórusával. Szintén először kapott meghívást a 100 tagú Cigányzenekar, Fassang László orgonaművész, a 2004-es Chartres-i Nemzetközi Orgonaverseny győztese, Palya Bea énekesnő, valamint a világhírű hegedűművész Pinchas Zuckerman és kamarazenekara, a Zuckerman Chamberplayers.

A fesztivál szervezője, a Zsidó Idegenforgalmi Kulturális Központ nem feledkezik meg Kálmán Imre és Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójáról sem. Kálmán Imrére operett esttel, Kodály Zoltánra pedig Kodály és Gruber Emma szerzeményeiből összeállított koncerttel tisztelegnek, Vásáry Tamás és Perényi Miklós közreműködésével. Idén azonban nemcsak e két zeneszerzőt ünnepelhetjük, hanem a magyar kabaré 100 éves jubileumát is. Ezért hagyományteremtő szándékkal felkértek két kiváló művészt, szakembert, Léner Pétert és Nemlaha Györgyöt, hogy ünnepi magyar kabaré előadást hozzanak létre, olyan szerzők műveiből, mint Karinthy Frigyes, Vadnai László, Zerkovitz Béla, Kellér Dezső és Tabi László.

A klezmer muzsika rajongóit a Budapest Klezmer Band és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band koncertjével várják a szervezők. A fesztivál egyik legnépszerűbb programja minden esztendőben a sokak által várt kántorkoncert, amelynek vendége idén a világ elsőszámú kántora, Itzhak Meir Helfgot lesz. A 10. Zsidó Nyári Fesztivál idén különlegesen gazdag programmal, ötvenkilenc különféle színházi előadással, mozifilmekkel, koncertekkel és kiállításokkal várja vendégeit.