Béla

A Duna Ünnepe 2007-ben

2007.07.01. 00:00

Programkereső

Az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (ÓMT) 2007. július 20–22-ig az 1456. július 12-22 között zajló nándorfehérvári csata 551. évfordulójára emlékezik Budapesten a Vigadó rakparton, az V. Duna Ünnepe rendezvényeivel.
00b7f73b-84e0-491d-b567-a97fad2ed63c

A Duna Ünnepe rendezvényei az évfordulón az emberiség története, vallási és kultúrközösségek, környezetünk megóvása szempontjából fontos emlékek bemutatására irányulnak. Az elnevezés több szempontból jelképes, hiszen az évente rendezett programsorozattal szeretnék felhívni a figyelmet a Dunára és környezetére, a vizek mai állapotára és közös megóvására, elődeink elfeledett emlékeire, "a királyi hajósnépre", hajósaink jelenére, a vizek munkásaira és áldozataira, mindazokra, akiknek sorsa a Dunához és a vizekhez kötődik.

A háromnapos rendezvény alatt számtalan program várja az érdeklődőket: kiállítások, gyermek rendezvények, népi játékok, haditorna bemutató, különféle színpadi-, néptánc-, commedia dell' arte-, artista előadások, táncházak, filmvetítés, halfőző verseny, és tematikus sétahajózás korabeli és egy újjáépített naszádon. Az utolsó estén ünnepi hangversenyt tartanak a Budapest Belvárosi Főplébániatemplomban, melyen Kodály Zoltán: Organoeida – csendes mise orgonára című művét, valamint Händel: Tűzijáték-szvitjét adja elő a Liszt-díjas Budapest Rézfúvós Kvintett és Virágh András orgonaművész.