Béla

Fényes siker

2007.07.02. 00:00

Programkereső

Várdai István, a 21 éves csellista a rangos harmadik helyezést nyerte el a zenei versenyek olimpiáján, a Moszkvában megrendezett XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Zenei Versenyen, és a Nemzetközi Csajkovszkij Jótékonysági Alapítvány, a legkiválóbb előadónak járó egyetlen különdíját is magáénak tudhatja.
95231cbd-3fb5-427f-8c01-407446440776

A siker értékét fokozza, hogy az 1958 óta négyévenként megrendezett verseny döntőjébe utoljára az 1960-as években jutott be magyar hangszeres művész. Az idei megmérettetés június 13. és 30. között zajlott, a záróhangversenyre július 1-jén került sor. A versenyen négy kategóriában - zongora, hegedű, cselló, női és férfi énekes - mérték össze erejüket a fiatal művészek. A csellóversenyre a 212 jelentkező közül negyvenet hívtak meg. A magyar versenyző mellett az orosz Szergej Antonov, Alekszandr Buzlov és Jevgenyij Rumjancev, valamint a svájci Pia David és az örmény Narek Ahnazarján jutott be a döntőbe. Az első helyen Antonov (Natalja Sahovszkaja tanítványa), a másodikon Buzlov végzett.

Várdai István az elődöntőben és a középdöntőben Fülei Balázs zongorista, az LFZE IV. éves hallgatója közreműködésével szerepelt. Fülei Balázs a zsűri egyhangú döntésével elnyerte a verseny legjobb zongorakísérőjének járó díjat. A csellóművész a június 28-i döntőben Csajkovszkij: Változatok egy Rokokó témára című művét, valamint Sosztakovics: I. csellóversenyét adta elő a konzervatórium zenekarával. A verseny ünnepi záróhangversenyén, július 1-jén Várdai István Csajkovszkij: Pezzo Capriccioso című bravúros művét adta elő Fülei Balázs zongorakíséretével.

Várdai István jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem III. éves hallgatója, professzora Mező László Kossuth-díjas gordonkaművész. Várdai István nyolc évesen kezdett el zenét tanulni, és öt éve koncertezik rendszeresen. Fellépett már egyebek között Németországban, Japánban, Olaszországban és Hollandiában. Több neves versenyen győzött, ő nyerte meg 2003-ban az ausztriai Brahms-versenyt, a 2004-es 39. Budapesti Nemzetközi Versenyt, a 2000-es, illetve a 2003-as Nemzetközi Popper Dávid versenyt, valamint a Friss Antal Gordonkaversenyt 1996-ban. Kiemelkedő eredményéhez ezúton gratulálunk!