Márk

José Carreras Pécsett

2007.07.03. 00:00

Programkereső

Augusztus 30-án Pécs városában ad koncertet José Carreras. A Pannon Filharmonikusok közreműködésével rendezett Mediterrán esten több, nemzetközi hírű énekes is színpadra lép. A zenei esemény az Európa Kulturális Főváros 2010 Pécs programsorozat felvezető éveinek első, nemzetközi rangú rendezvénye.

José Carreras több mint tizenöt éve nem adott koncertet Magyarországon szimfonikus zenekarral. Napjaink egyik legkeresettebb világsztárja az elmúlt hetekben többek között Törökországban, Németországban és Spanyolországban aratott sikert. Pécsi programjában a legnépszerűbb Puccini, Verdi és Bellini operarészletek mellett közkedvelt olasz, nápolyi és spanyol dalok is szerepelnek. Az est vendége Placido Domingo felfedezettje, a fiatal szoprán, Sabina Puertolas lesz, a zenekart az ismert spanyol karmester David Giménez dirigálja. A koncert lehetőséget ad Pécs városának, hogy a nemzetközi érdeklődés az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Pécs programsorozat előkészületeire irányuljon. José Carreras koncertjének hírére több neves impresszárió, spanyol és osztrák befektető is jelezte, hogy a zenei eseményre Pécs városába látogat.

Pályája során a spanyol tenor több alkalommal is énekelt már magyar partnerrel, például Marton Évával, Kincses Veronikával vagy Tokody Ilonával. Az augusztus 30-i koncertnek is lesz hazai sztárvendége, azonban az ő nevét még nem hozták nyilvánosságra. José Carreras az elmúlt évtizedekben számos alkalommal járt Magyarországon, de most első alkalommal nem a fővárosban, hanem Pécs városában lép a közönség elé. A vele készített egyik interjúban kiemelte: "számomra különösen megtisztelő, hogy felkértek a pécsi szereplésre és nagyon nagy örömmel látogatok el a városba és találkozom az ott élőkkel." A világsztár szerint az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése nem csak Pécs városának, hanem Magyarország egészének is számos lehetőséget kínál.

José Carerras – Első alkalommal 1970-ben lépett színpadra a barcelonai operaházban. Ezt követően a legrangosabb operaházak egymás után szerződtették, 1974-ben a Bécsi Állami Operaház, majd a londoni Royal Opera House ahol a Traviata Alfred, majd Donizetti Szerelmi bájital című operájának Nemorino szerepében debütált. A világhírű New York-i Metropolitan színpadán Tosca Cavaradossi alakítását láthatta elsőként a publikum, majd 1975-ben a milánói Scalában ünnepelte a közönség. Az énekes művészként és "civil" emberként is nagy tiszteletnek örvend. 1987 nyarán, karrierje csúcsán Carrerasnál leukémiát diagnosztizáltak. Miután kigyógyították betegségéből, létrehozta a leukémiás betegeket segítő alapítványát, mely évente több száz embernek ad esélyt a gyógyulásra.

4d089d28-e0fb-4968-b80e-7666e3205cda

David Giménez Carreras – Barcelonában született, ahol a Liceu Konzervatóriumban, majd Bécsben és a londoni Királyi Zeneakadémián végezte a tanulmányit. 1994-ben a Hamburgi Szimfonikus Zenekarnál debütált, és rövid időn belül világszerte a legrangosabb koncertpódiumokon lépett közönség elé. Az opera azért is különösen fontos számára, mivel unkaöccse José Carrerasnak, akinek koncertjeit rendszeresen vezényli. Az elmúlt évben nagy sikerrel dirigálta a madridi Teatro Real színpadán bemutatott G. Puccini Bohémélet című operáját. Maestro Giménez Carreras zeneigazgatója az Orquesta Simfònica del Vallès zenekarnak és rendszeresen fellép Ázsiában is, Tokyo, Osaka, Hong Kong és Tajvan koncerttermeiben.

Sabina Puertolas – A fiatal spanyol szopránénekes 2003-ban a "zarzuela éneklés" díjazottja lett a Palcido Domingo nevével fémjelzett nemzetközi énekversenyen. Az elmúlt években számos operafőszerepben mutatkozott be a legismertebb zenés színpadokon, többek között nagy sikerrel énekelte a Lammermori Lucia és a Traviata címszerepét, Rosinát a Sevillai borbélyban. 2004-ben debütált a Washington Nemzeti Operában, majd ezt követően a Los Angeles-i Operaházban lett a közönség egyik kedvence. Fergeteges sikerrel énekel népszerű spanyoldalokat, musical részleteket és gyakran vendége José Carreras koncertjeinek is.