Konrád

Kodály-játék 9.

2007.07.04. 00:00

Programkereső

A kettős Kodály-évfordulóhoz kapcsolódóan játékot indítunk. Játsszon a Fidelióval minden héten, és nyerjen egy kötetet Eősze László Kodály Zoltán életének krónikája című könyv 2007-es kiadásából!
d266c9f9-652c-4eb0-a81b-d8e13335de8a

A Szent István Bazilikánál a Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek Fesztiválja a Kodály-évforduló jegyében telik. Július 5-től 19-ig négy koncert várja a látogatókat. A fellépők között a Miskolci Szimfonikus Zenekar, az Oklahomai Ifjúsági Zenekar, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Liszt-Wagner Szimfonikus Zenekar neve szerepel.

Az Oklahoma Youth Orchestra 1977-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a helyi fiatalok tapasztalatokat szerezzenek a zenében és a zenekari játékban. A zenakar az Oklahoma Állam Harrison Academy for the Performing Arts intézményének a részét képezi. Nemcsak a Youth Orchestra, hanem három másik zenekar segíti a diákok gyakorlási és tréning lehetőségeit. Az Oklahoma Youth Orchestra évente 6-8 koncertet ad. Tevékenységüket az American Symphony Orchestra League és a National Build of Community Schools of the Arts is elismerte.

Az együttes karmestere professzor John Clinton, aki Amerika egyik vezető oktatási szakembere, és az egyik legkiemelkedőbb zenei szakember az oktatási szimfonikus zenekaroknál. Az University North Texas egyetemén szerzett doktori diplomát, és sok évig az oklahomai Norman város Norman Public School Music Programs zenei szakértője, vezetője volt. Vezetése alatt a különböző iskolai zenekarok Norman városából hazai és nemzetközi elismerést szereztek. Mindez Clinton Professzor tudásának és szakértelmének köszönhető.

E heti kérdésünk: Mely két Kodály mű szerepel a zenekar műsorában a július 12-i koncerten? Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba, a két mű címét pontosvesszővel elválasztva írja meg! Például: Galántai táncok; Magyar rondó